Δ. Τζανακόπουλος: Θετική η πρόοδος στο Κυπριακό, ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα

Στη Γενεύη ο Αλ. Τσίπρας αν διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 12:47
UPD:14:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση Ελλαδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιωσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Θετική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις για το Κυπριακό καθώς και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο επισήμανε ότι κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. 

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Διάσκεψη στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση Ελλαδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιωσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν υποστήριξη από την Ε.Ε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας επικοινωνίας Τσίπρα - Ερντογάν, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά, όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και πως αν χρειαστεί νέα συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί.

Η ΑΥΓΗ

Σε άλλο ερώτημα, για το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Δημοφιλή