Ερό: Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 14:08
UPD:14:09
REUTERS/POOL
A- A A+

Η Γαλλία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και «επιθυμεί η λύση που θα βρεθεί να συμφωνεί με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, να σέβεται  το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες», τονίζει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Εν όψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι επιθυμεί με την παρουσία του να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να βρουν «μία λύση στον ιδιαίτερα μακροχρόνιο αυτό διχασμό».

Εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι μια λύση στο Κυπριακό θα είχε θετικό αντίκτυπο στην περιοχή. «Η Κύπρος έχει ξεκινήσει επαφές με πολλές γειτνιάζουσες χώρες, εκ των οποίων το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η επανένωση θα ωφελήσει την ενίσχυση των σχέσεων αυτών και θα δώσει ώθηση στην ειρήνη», αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη ότι «όταν το σύστημα εγγύησης και ασφάλειας εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 1960, ο κόσμος ήταν διαφορετικός απ' ό,τι είναι σήμερα». «Στην ανατολική Μεσόγειο, τα κράτη αντιμετωπίζουν προκλήσεις άνευ προηγουμένου σε θέματα ασφάλειας, εξαιτίας της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης αλλά και του μεταναστευτικού», σημειώνει προσθέτοντας: «Σε μία τόσο ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα διακυβεύματα, καθώς επίσης και την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών».

Ο κ. Ερό σημειώνει πως η Γαλλία είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος στον προβληματισμό, που αναπτύσσεται σχετικά με το ζωτικό αυτό ζήτημα της ασφάλειας, «διότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία κοινότητα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται, σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία η ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης αποτελεί ένα από τα βασικά μελήματα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μας».

Επίσης, επισημαίνει το γαλλικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και δηλώνει ότι η χώρα του θα στηρίξει όλες τις ενέργειες, που συμβάλλουν στη μελλοντική ευημερία της Κύπρου και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή