Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο

Στόχος η εμβάθυνση της συνεργασίας
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 08:26
UPD:08:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σταύρος Ιωαννίδης

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός, υποδομές και περιφερειακή ασφάλεια θα είναι οι βασικοί τομείς διαλόγου στους οποίους θα επικεντρώθει η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που συνέρχεται στο Κάιρο, υπό τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρωθυπουγός θα βρεθεί σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Όλγα Γεροβασίλη, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος, Δημήτριος Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου περιλαμβάνονται ζητήματα:

  • διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
  • τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
  • ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
  • περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία
  • μετανάστευσης.
  • ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.
  • διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
  • προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή». Κατά τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο (σ.σ. ώρα Αιγύπτου) έχει ως εξής:

09:30 Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στον διεθνή αερολιμένα Καΐρου, όπου θα τον υποδεχθεί η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Dalia Khorshid.

10:00 - 10:28 Διμερής Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

10:30 - 11:00 Διμερής συνάντηση προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου.

11:00 - 11:10 Τελετή φύτευσης τριών ελαιοδένδρων σε προαύλιο χώρο Μεγάρου. Φωτογραφίες τριών ηγετών στο εσωτερικό κτηρίου.

11:15 - 12:00 Κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντηση τριών ηγετών.

12:00 - 13:30 Τριμερής συνάντηση με σύνθεση αντιπροσωπειών.

13:35 - 14:15 Δηλώσεις στον Τύπο.

14:30 - 15:15 Γεύμα Εργασίας.

15:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας κ.κ. Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους γενικούς προξένους των δύο πόλεων, στον προεδρικό ξενώνα Tahra.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή