Skip to main content

EURO 2020: Φυλάκιση με αναστολή για υπάλληλο υποδοχής στο «Γουέμπλεϊ»

Ο 18χρονος Γιουσάφ Αμίν, που εργαζόταν στην υποδοχή του «Γουέμπλεϊ», το βράδυ του τελικού του Euro 2020 μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας (1-1, 3-2 πέναλτι) έκλεψε επίσημα σήματα, γιλέκα ασφαλείας και βραχιόλια εισόδου, τα οποία στη συνέχεια πούλησε στο διαδίκτυο για συνολικά 4.500 λίρες (5.260 ευρώ) σε οπαδούς που ήθελαν να μπουν στο γήπεδο του Λονδίνου.

Στις 11 Ιουλίου χιλιάδες Άγγλοι οπαδοί χωρίς εισιτήριο εισέβαλαν στις θύρες του «Γουέμπλεϊ» καταφέρνοντας να μπουν στο γήπεδο και να καθίσουν σε θέσεις που προορίζονταν για θεατές με εισιτήρια, δημιουργώντας συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον δικαστή Ντένις Μπρέναν, η συμπεριφορά του Αμίν συμμετείχε στην «απειλή της ασφάλειας και της ασφάλειας άλλων οπαδών στο γήπεδο», αν και ο ίδιος γνώριζε «τους κινδύνους που προκλήθηκαν».

Ως εκ τούτου, ο δικαστής καταδίκασε τον νεαρό άνδρα, ο οποίος είχε ομολογήσει την ενοχή του για την κατηγορία της κλοπής σε βάρος του, σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή σε ινστιτούτο για νεαρούς παραβάτες και 200 ​​ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Μια άλλη 18χρονη, η Ντάλια Μοχάμαντ, σε προηγούμενη ακρόαση δήλωσε αθώα για παρόμοια γεγονότα και θα δικαστεί στις 17 Δεκεμβρίου.

Στις κερκίδες και τους διαδρόμους του γηπέδου, κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οπαδοί με εισιτήρια είχαν ανταλλάξει χτυπήματα με τους εισβολείς, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αστυνομία του Λονδίνου είχε πραγματοποιήσει 86 συλλήψεις το βράδυ του τελικού και ανακοίνωσε ότι 19 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για την είσοδο οπαδών χωρίς εισιτήρια, την ώρα που βρίσκεται στο στόχαστρο πειθαρχικών διαδικασιών από την UEFA για «έλλειψη τάξης ή πειθαρχίας από τους οπαδούς της».