Skip to main content

UEFA: Ψηφίστηκε το νέο Champions League, παρά την κόντρα με την ESL

Το νέο Champions League, που θα περιλαμβάνει 36 ομάδες και θα ξεκινήσει από το 2024 είναι γεγονός, όπως αποφάσισε και τυπικά η εκτελεστική επιτροπή της UEFA στη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης.

Άσχετα με το «σεισμό» που έχουν προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι εξελίξεις με την European Super League, η UEFA ψήφισε υπέρ του νέου format της διοργάνωσης.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η απόφαση για τη συνέχιση του Champions League με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει ήταν ομόφωνη, ενώ μεταξύ αυτών που στηρίζουν τη διοργάνωση είναι και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Το νέο Champions League θα διεξάγεται με 36 ομάδες στην τελική φάση του και οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη σεζόν 2024/2025. Μέχρι τότε (2021-2024) δεν θ΄ αλλάξει τίποτα, καθώς έχουν κλείσει ήδη οι τηλεοπτικές και χορηγικές συμφωνίες.

Οι προτάσεις για τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της κορυφαίας διασυλλογική ευρωπαϊκής διοργάνωσης ψηφίστηκαν από όλα τα μέλη, πλην αυτών που δε συμμετείχαν και συγκεκριμένα εκείνων που έχουν αποφαίσει να… τραβήξουν άλλο δρόμο με τη  την ίδρυση της European Super League.

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ αλ Κελαϊφί, ο οποίος αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, ψήφισε υπέρ του νέου Champions League, παρότι η European Super League έχει απευθυνθεί πολλάκις στους Γάλλους και τους έχει κάνει έκκληση να ενταχθούν κι αυτοί στο νεοσύστατο φορέα.

                       Οι αλλαγές του νέου CL

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης και δεν μπαίνουν απλά άλλες  4 ομάδες στις υπάρχουσες,

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο τρόπος επιλογής των επιπλέον ομάδων, διαγράφεται η φάση των ομίλων και στην θέση της θα μπει ένας μεγάλος όμιλος με 36 ομάδες.

Οι ομάδες δεν θα παίζουν όλες μεταξύ τους, αλλά καθεμία από αυτές θα δώσει 10 αγώνες (5 εντός και 5 εκτός έδρας). Οι αντίπαλοί τους θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης από διάφορα γκρουπ δυναμικότητας, που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία σχηματισμού τους.

Με την ολοκλήρωση 10 αγωνιστικών, οι 8 ομάδες με την καλύτερη συγκομιδή σε αυτόν τον όμιλο προκρίνονται στην επόμενη φάση, δηλαδή, στα νοκ άουτ ματς.

Εκείνες που θα βρίσκονται στις θέσεις 9-24 θα αγωνιστούν σε διπλά μπαράζ, διεκδικώντας 8 “εισιτήρια” για τη φάση των 16. Εν συνεχεία, η διοργάνωση συνεχίζεται με τον γνωστό τρόπο των διπλών αγώνων στην φάση των «16», διπλούς προημιτελικούς και ημιτελικούς και με μονό τελικό.