Skip to main content

Την Πέμπτη η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τη Super League

Η ετυμηγορία αναμένεται το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου 2023. Ποια είναι η κατάσταση και τι μπορεί να αναμένεται

Σχεδόν χίλιες μέρες μετά, η σύγκρουση της UEFA με τη Super League για τη διαχείριση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι έτοιμη να φτάσει στο τέλος της.

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, 976 ημέρες από τις 19 Απριλίου 2021 κατά την οποία ξεκίνησε αρχικά το έργο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκδώσει την απόφασή του επί της προσφυγής που άσκησε η European Superleague Company στις 27 Μαΐου 2021, αρχικά σε Δικαστήριο της Μαδρίτης. Θέμα όχι η Super League αυτή καθαυτή, αλλά ο ρόλος της UEFA και της FIFA στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Στην πραγματικότητα, η προσφυγή έγινε για να επαληθευτεί η συμβατότητα της UEFA με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που συνδέονται με το μονοπώλιο: ουσιαστικά, για να διευκρινιστεί εάν η συμπεριφορά αυτής της οντότητας με έδρα την Ελβετία και η οποία ενεργεί ως ρυθμιστικός και εμπορικός φορέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύμφωνη με τους κανόνες.

Η επαλήθευση ανατέθηκε στους 15 δικαστές του Δικαστηρίου της Ε.Ε., οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν επί της προσφυγής που αφορά την πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Συνολικά, υπάρχουν έξι ερωτήματα που θέτει η Super League στην προσφυγή της, ξεκινώντας από τα άρθρα της Σ.Λ.Ε.Ε., τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια απόφαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναβλήθηκε πολλές φορές μέχρι η ετυμηγορία να οριστεί για τις 09:30 το πρωί της επόμενης Πέμπτης. Πριν από ένα χρόνο, η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα Αθανάσιου Ράντου έδωσε κάτι που φαινόταν να είναι υπέρ της UEFA και της FIFA:

«Οι κανόνες της FIFA-UEFA, βάσει των οποίων κάθε νέα διοργάνωση υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση είναι συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού της Ε.Ε.», είχε αποφανθεί ο γενικός εισαγγελέας, αλλά θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτή είναι μια μη δεσμευτική γνώμη.

Τα τρία σενάρια

Τι μπορεί να συμβεί την Πέμπτη; Ουσιαστικά, υπάρχουν τρία σενάρια ξεκινώντας από τα δύο άκρα, δηλαδή από τη μία πλευρά την πλήρη επιβεβαίωση του status quo (όπως υποθέτει ο Ράντος) ή την ολική κατάρριψή του, με την UEFA ουσιαστικά να αναγκάζεται να κλείσει σε αυτή την περίπτωση, υπόθεση που στην πραγματικότητα είναι απίθανη.

Στη μέση, ωστόσο, βρίσκεται μια πιο ρεαλιστική επιλογή: μια απόφαση στην οποία το Δικαστήριο της Ε.Ε. θα αναγνωρίζει ότι η UEFA δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο, αφαιρώντας έτσι ουσιαστικά ορισμένες από τις τωρινές «εξουσίες» της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, αφαίρεση του ρόλου του εγγυητή από την τρέχουσα ποδοσφαιρική ομοσπονδία, βάσει του οποίου μπορεί να τιμωρήσει τους συλλόγους επειδή έλαβαν υπόψη υποθέσεις εναλλακτικών τουρνουά ή ακόμα και να αφαιρέσει την εξουσία της ίδιας της UEFA σε εμπορικό επίπεδο.

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η UEFA σήμερα παίζει τον ρόλο του χρηματοοικονομικού διαμεσολαβητή με τους συλλόγους: για παράδειγμα, σε σύγκριση με την ιταλική Lega Serie A, όπου οι σύλλογοι τιμολογούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα απευθείας στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, στην Ευρώπη οι σύλλογοι τα τιμολογούν στην UEFA.

Σε αυτή την περίπτωση, επομένως, το άνοιγμα από το Δικαστήριο της Ε.Ε. θα άνοιγε ουσιαστικά το δρόμο για τους συλλόγους να εξετάσουν εναλλακτικά τουρνουά και διοργανωτές. Κάπως σαν αυτό που συμβαίνει σήμερα μεταξύ της FIA και της Formula 1 για τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος F1: αφενός ένας θεσμικός φορέας που θέτει τους κανόνες, αφετέρου ένας οργανωτικός και εμπορικός φορέας.

Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που περιμένουν, όπως η Α22 που τρέχει το θέμα για τη Super League. Η οποία στο μεταξύ ετοιμάζεται, σε περίπτωση τελικής κρίσης, να παρουσιάσει τη δική της πρόταση, πιο διευρυμένη από την πρώτη ιδέα της Super League.

Για να κατανοήσουμε τον επίλογο μιας μεγάλης ιστορίας που ξεκίνησε επίσημα τον Απρίλιο του 2021, αλλά κρυφά πολύ νωρίτερα, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη στις 09:30, οπότε και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Μια απόφαση που ίσως αποδειχθεί παραπλήσια με την απόφαση Μποσμάν, η οποία το 1995 άνοιξε την ελεύθερη κυκλοφορία των ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr