Skip to main content

Απορρίφθηκε η πρόταση απαγόρευσης δανεισμού συλλόγων με την ίδια ιδιοκτησία στην P.L.

Η απόφαση ήταν ανακουφιστική για Νιούκαστλ και Μάντσεστερ Σίτι, ιδιαιτέρως όμως για την πρώτη που θα μπορέσει να πάρει τον Ρούμπεν Νέβες από την Αλ Χιλάλ.

Το μεσημέρι της Τρίτης (21/11) οι 20 σύλλογοι της κορυφαίας αγγλικής ποδοσφαιρικής κατηγορίας (Πρέμιερ Λιγκ) συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να τοποθετηθούν επί της πρότασης για προσωρινό «πάγωμα» των δανεισμών ποδοσφαιριστών μεταξύ συλλόγων που έχουν την ίδια ιδιοκτησία.

Ουσιαστικά, η πρόταση έστρεφε την προσοχή στους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι τέσσερις μεγαλύτεροι (Αλ Νασρ, Αλ Αχλί, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Χιλάλ) έχουν ως πλειοψηφικό μέτοχο το ταμείο επενδύσεων PIF, το ίδιο που ελέγχει τη Νιούκαστλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Mail, η πρόταση για την απαγόρευση δανεισμών μεταξύ εταιρειών με την ίδια ιδιοκτησία, των λεγόμενων «συναλλαγών με τα συνδεδεμένα μέρη», δεν πέρασε για μόλις μία ψήφο, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» σε αυτές τις ομάδες για να μπορούν να ανταλλάσουν παίκτες ελεύθερα.

Ειδικά η άφιξη του Ρούμπεν Νέβες από την Αλ Χιλάλ στη Νιούκαστλ φαντάζει τελειωμένη, δεδομένου ότι οι «Καρακάξες» πρέπει να αντικαταστήσουν τον Σάντρο Τονάλι, ο οποίος τιμωρήθηκε με πολύμηνο αποκλεισμό για την υπόθεση συμμετοχής του σε πλατφόρμες παράνομου στοιχηματισμού, όταν ακόμη ήταν ποδοσφαιριστής της Μίλαν.

Η εισαγωγή αυτού του προσωρινού κανόνα απαιτούσε τη συγκατάθεση των δύο τρίτων των συλλόγων. Ο κανονισμός σχεδιάστηκε ειδικά για να αποτρέψει τη μετακίνηση παικτών από τη Σαουδική Αραβία στη Νιούκαστλ, αλλά και για να διατηρήσει υπό έλεγχο τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι, που τελούν υπό έρευνα στα οικονομικά στοιχεία τους από την Πρέμιερ Λιγκ για πιθανές παραβιάσεις του οικονομικού Fair Play στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο άλλωστε, η Έβερτον τιμωρήθηκε πρόσφατα με ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών. Επιπροσθέτως, η Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί μέρος του γαλαξία του City Football Group, στο οποίο ανήκει και η Παλέρμο, ενώ η ιδιοκτησία της Τσέλσι έχει υπό την ιδιοκτησία της και την Στρασμπούρ στη Γαλλία.

Αυτό το θέμα συζητήθηκε επίσης ευρέως στη χθεσινή συνάντηση, ειδικά από τη στιγμή κατά την οποία η Έβερτον σκοπεύει να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης της Πρέμιερ Λιγκ και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να «παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε οποιαδήποτε άλλη ανάλογη υπόθεση αφορά τα κέρδη της Πρέμιερ Λιγκ και τους κανόνες βιωσιμότητας».

Μια σαφής αναφορά στις Τσέλσι και Σίτι, με τους «Πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα, που ελέγχονται από την Qatar Sports Investments, να βρίσκονται υπό έρευνα για 115 φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων του αγγλικού οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι.