Skip to main content

Οι σύλλογοι της Αργεντινής εξεγέρθηκαν κατά του υποψήφιου Προέδρου

Ακόμη και κορυφαίες ομάδες, όπως η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ, επιτίθενται στον υποψήφιο για την Προεδρία της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι για την πρόθεση ιδιωτικοποίησής τους.

Ακόμη και στην Αργεντινή, το ποδόσφαιρο γίνεται πολιτικό ζήτημα. Μια εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών μεταξύ του Σέρχιο Μάσα και του λαϊκιστή υποψηφίου Χαβιέρ Μιλέι, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική-αθλητική διαμάχη σχετικά με την πρόταση ιδιωτικοποίησης των ποδοσφαιρικών συλλόγων, εμπνευσμένη από το αγγλικό μοντέλο.

Η ιδέα, που σύμφωνα με πολλούς γεννήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι (πρώην πρόεδρο, επίσης, της Μπόκα Τζούνιορς), είναι να μετατραπούν οι ομάδες της Αργεντινής από μη κερδοσκοπικές ενώσεις σε ιδιωτικές ή αθλητικές εταιρείες.

«Μου αρέσει το αγγλικό μοντέλο, ξεκάθαρα. Δεν τα πάνε και άσχημα, έτσι;», είχε πει πέρυσι σε βίντεο ο υποψήφιος της ακροδεξιάς.

Η αντίδραση των συλλόγων, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρη και σταθερή. Από την Μπόκα Τζούνιορς μέχρι τη Ρίβερ Πλέιτ, μέσω Νιούελς Ολντ Μπόις, Ροζάριο Σεντράλ, Ράσινγκ και Ιντεπεντιέντε, όλες οι μεγάλες ομάδες της Αργεντινής «εξερράγησαν».

Η Μπόκα Τζούνιορς εξήγησε ότι θέλει να παραμείνει «πιστή στην προέλευσή της» και στις αρχές που «υπερασπίζεται για σχεδόν 120 χρόνια», παραμένοντας μια μη κερδοσκοπική ένωση πολιτών, γιατί «ο σύλλογός μας ανήκει στους ανθρώπους τους».

Αλλά και η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) πήρε θέση, σύμφωνα με τα λόγια του Πάμπλο Τοβιγίνο, ταμία της AFA και προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

«Ήρθε η ώρα να δείξουμε δημόσια υποστήριξη στον Σέρχιο Μάσα… Όχι στη θλίψη! Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Εμπρός αγαπητέ Σέρχιο, δυνατά σύντροφε», έγραψε στο Χ.

Το θέμα αφορά κοινωνικές, δημοσιονομικές και κυρίως πολιτικές πτυχές, με τη διαχείριση του ποδοσφαίρου να είναι συνυφασμένη με τη δυναμική της εθνικής πολιτικής.

Όχι μόνο στη σχέση μεταξύ της ίδιας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής και του Σέρχιο Μάσα, πρώην προπονητή της Τίγκρε μεταξύ άλλων, αλλά και σε μια άλλη προεδρική κούρσα.

Συγκεκριμένα, εκείνη για την ηγεσία της Μπόκα Τζούνιορς, στην οποία ο νυν πρόεδρος και πρώην αγαπημένος ποδοσφαιριστής των «Χεϊνέσες», ο Ρόμαν Ρικέλμε, αμφισβητείται από ένα «μπροστινό» του Μάκρι,  ο οποίος θέλει να πάρει πίσω την ομάδα.

Προς το παρόν οι οπαδοί δεν έχουν εκφράσει καν την άποψή τους στην κούρσα για την ηγεσία της χώρας, αλλά η ψήφος τους θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία μεταξύ Μάσα και Μιλέι για την Προεδρία.

naftemporiki.gr