Skip to main content

Ο Αλ Κελαϊφί θέλει να αγοράσει (και) τη Σάντος

REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο βραζιλιάνικος σύλλογος θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος της χώρας που θα επιλεγεί από ξένους επενδυτές, καθώς η Μπαΐα αποκτήθηκε από το City Football Group και η Βάσκο ντα Γκάμα από την 777 Partners.

Η Qatar Sports Investments (QSI) βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την αγορά της Σάντος. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του fund που ελέγχει την Παρί Σεν Ζερμέν και των εκπροσώπων του βραζιλιάνικου συλλόγου συνεχίζονται εδώ και μήνες, με το θέμα έχει μπει πια στην τελική ευθεία.

Όπως ανέφερε ο βραζιλιάνικος ιστότοπος Globo Esporte, το κυβερνητικό ταμείο του Κατάρ έχει περάσει την αρχική φάση και είναι έτοιμο να εξετάσει τα οικονομικά της ομάδας, προκειμένου ο υποψήφιος επενδυτής να δει το σύνολο των λογιστικών εγγράφων της εταιρείας.

Ο τρόπος με τον οποίο η QSI θα εισέλθει στη Σάντος εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι οι κανόνες της FIFA απαγορεύουν σε ένα fund, το QSI εν προκειμένω, να αγοράζει απευθείας τα δικαιώματα ενός παίκτη για να μεταγραφεί στη συνέχεια στη Σάντος.

Ο βραζιλιάνικος σύλλογος είχε ξεκινήσει διάλογο με τους Καταριανούς με στόχο να έχει διαθέσιμους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τη δυσκολία των ομάδων της χώρας να επενδύσουν στη μεταγραφική αγορά.

Οι «Αλβινέγκρος» θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι για να μην αναγκαστούν να ενταχθούν στην Anonymous Football Society, η οποία στη Βραζιλία είναι γνωστή ως SAF και προσδιορίζει μια ειδική ανώνυμη εταιρεία που έχει σχεδιαστεί για να υποδέχεται βραζιλιάνικους ποδοσφαιρικούς συλλόγους με στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της οικονομικής διαχείρισής τους, φροντίζοντας επίσης για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν συναφθεί με τρίτους.

Η SAF περιλαμβάνει ομάδες όπως η Μποταφόγκο, η Κρουζέιρο και Βάσκο ντα Γκάμα, με την τελευταία να ανήκει κατά 70% στο αμερικανικό fund 777 Partners, που ελέγχει την Τζένοα.

Η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Santos και QSI έγινε χάρη στη μεσολάβηση του Νεϊμάρ, ο οποίος πριν φτάσει στην Ευρώπη και φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έπαιζε με τη φανέλα της «Πέιξε», με την οποία κέρδισε τρία πρωταθλήματα Παουλίστα, ένα Βραζιλίας, ένα Libertadores κι ένα Recopa Sudamericana.

Επιπλέον, έπαιξε σε έναν τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων τον οποίο έχασε από την Μπαρτσελόνα, που σε λίγους μήνες θα τον καλωσόριζε για να σχηματίσει την «γαλαξιακή» επίθεσή της με τον Μέσι.

Τον Οκτώβριο του 2022 η QSI απόκτησε το 30% της πορτογαλικής Σπόρτινγκ Μπράγκα. Με δήλωση λίγο αργότερα, το ταμείο αρνήθηκε ότι είχε τον έλεγχο του συλλόγου και είπε ότι στόχευε «μόνο στη διαρκή ανάπτυξη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της εδραίωσης του καθεστώτος της ως υποψηφίου για όλους τους τίτλους στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο και ως συμμετέχοντος συλλόγου στο Champions League».

naftemporiki.gr