Skip to main content

Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs εγκαινιάζει ποδοσφαιρικό fund ενός δις

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο πρόεδρος της Football Co, Πίτερ Γκριβ, δηλώνει πως όταν το εγχείρημα οριστικοποιηθεί η αποτίμηση θα είναι αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Την άνοιξη θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μια εταιρεία περιουσιακών στοιχείων ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με επικεφαλής έναν πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, τον Πίτερ Γκριβ, και μια διευθυντική ομάδα με διάφορους ειδικούς στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ανέφερε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Off The Pitch.

Ο Πίτερ Γκριβ, πρόεδρος της Football Co (είναι το όνομα της εν λόγω εταιρείας), έκανε γνωστό πώς «οι ιδιοκτήτες επενδυτές μας έχουν ήδη εξαγοράσει αρκετούς συλλόγους στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική και επίσης σε Κεντρική Ευρώπη».

Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση συλλόγου στην Αγγλία, ενώ διάφορες διαπραγματεύσεις ανά τον πλανήτη βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Εκτιμώ ότι η συνολική αποτίμηση, όταν τελειώσουμε, θα είναι πολλά δισεκατομμύρια», υπογράμμισε ο Γκριβ. «Όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τροφοδοτούν την Football Co. ανήκουν σε ατομική ιδιοκτησία».

Προς το παρόν, καμία από τις ταυτότητες των επενδυτών του σχήματος δεν είναι γνωστή. Ο Γκριβ κατέχει την Μπάντου Ρόβερς (ο μέσος της Άστον Βίλα, Νακάμπα, προερχόταν από την ακαδημία του), που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Ζιμπάμπουε και ήταν κοντά στην αγορά της αγγλικής Χαλ στο παρελθόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ εικάζουν ότι βρίσκεται πίσω από μια πρόταση για την αγορά της Ατλέτικο Μινέιρο, του πιο ιστορικού συλλόγου στο Μπέλο Οριζόντε.

Μέσω email που στάλθηκε από το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Football Co δίνονται τα προφίλ της ομάδας διαχείρισης, η οποία υπερηφανεύεται για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μιας δημόσιας εταιρείας, έναν εμπορικό διευθυντή αθλητικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ με συμφωνίες συνεργασίας ενός δισεκατομμυρίου, έναν πρώην επικεφαλής της Adidas Asia, ένα ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων, έναν ιδιοκτήτη και πρόεδρο συλλόγου Champions League κι έναν επικεφαλής εθνικής αποστολής στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Μια θεωρητικά ενδιαφέρουσα σύνθεση, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ονόματα.

Ο Γκριβ βλέπει μια ευκαιρία σε αυτό που αποκαλεί το σημερινό «σπασμένο» μοντέλο ιδιοκτησίας συλλόγου. Πιστεύει ότι η ποδοσφαιρική βιομηχανία ως επενδυτική ευκαιρία δεν αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες διεθνείς επιχειρήσεις.

«Τα μεμονωμένα κλαμπ είναι πολύ μικρά για να είναι πραγματικά καλές εταιρείες. Η ιδιοκτησία είναι μεσαιωνική, γιατί όλοι αυτοί οι σύλλογοι παίζουν στο επίπεδο της οικονομικής τους πραγματικότητας. Εδώ είναι η γραμμή εσόδων. Παίρνουμε ένα ποσοστό από αυτά τα έσοδα κι αυτό μπορεί να επενδυθεί στην ομάδα», εξήγησε ο Γκριβ.

«Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσεις το παιχνίδι είναι να αυξήσεις το επίπεδο εσόδων και αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τότε ο μόνος τρόπος για να εξελιχθείς είναι ο ιδιοκτήτης να ψάξει στην τσέπη του και να βάλει περισσότερα χρήματα ή να πουλήσει, γιατί αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πουλήσει».

Όπως ισχυρίζεται ο Γκριβ, η Football Co. μέσω της χρήσης ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου μειώνει τους κινδύνους των επενδυτών, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει οικονομίες κλίμακας σε ολόκληρο τον όμιλο.