Skip to main content

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμάται η Παρί Σεν Ζερμέν

Οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της πρωταθλήτριας Γαλλίας αναζητούν συμπαίκτες για το σύλλογο διαβεβαιώνοντας ότι θέλουν να επενδύσουν περαιτέρω και όχι να πουλήσουν.

Η Qatar Sports Investments αξιολογεί την πώληση του 15% της Παρί Σεν Ζερμέν σε άλλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο funds αμερικανικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ιδιοκτήτες του γαλλικού συλλόγου αποτιμούν την αξία της πρωταθλήτριας Γαλλίας, στο σύνολό της, σε πάνω από 4 δισ. ευρώ. Όλα αυτά τα επιβεβαιώνει ευθέως ο πρόεδρος της ομάδας, Νασέρ Αλ Κελαϊφί στους Financial Times.

Ο επικεφαλής της Παρί Σεν Ζερμέν θέλησε να υπογραμμίσει πώς αυτές οι συζητήσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προσπάθεια να ξεφύγει από το ποδόσφαιρο μετά το επίτευγμα ανάληψης της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ, αλλά την πιθανότητα να φέρει εξωτερική τεχνογνωσία για να βοηθήσει στην επέκταση της επιχείρησης, μέσω στρατηγικών επενδύσεων.

«Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι μια επένδυση στον αθλητισμό: είμαστε περήφανοι για τον σύλλογο και τους οπαδούς μας», είπε ο Αλ Κελαϊφί.

«Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο έργο εδώ. Αξιολογούμε σοβαρά διαφορετικές επιλογές για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου στο Παρίσι, εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε συμφωνία για την αγορά του “Παρκ ντε Πρενς” από τον δήμο του Παρισιού. Χρειαζόμαστε ένα νέο γήπεδο, που να είναι δικό μας».

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της γαλλικής ομάδας, από τότε που αγόρασαν τον σύλλογο το 2011 για περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, έχουν ξοδέψει περίπου 1,6 δισ. ευρώ σε αγορά ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με το Transfermarkt, αλλά και μεγάλους μισθούς.

Το αποκορύφωμα ήταν το 2017, όταν η Παρί σημείωσε μεταγραφικό ρεκόρ δαπανών εκταμιεύοντας 222 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, τον οποίο πλαισίωσε με Μπαπέ και Μέσι δημιουργώντας τη θεωρητικά ισχυρότερη επιθετική τριάδα στον κόσμο.

Στο γήπεδο, η Παρί Σεν Ζερμέν κατάκτησε οκτώ φορές το γαλλικό πρωτάθλημα και μία φορά έφτασε στον τελικό του Champions League. Ο σύλλογος έχει τον έκτο υψηλότερο κύκλο εργασιών μεταξύ των ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Deloitte, τοποθετώντας τον στο ίδιο επίπεδο με τους κορυφαίους συλλόγους της Premier League.

Η γαλλική ομάδα κέρδισε 556 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε σύγκριση με τα 558 εκατ. ευρώ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα 550 εκατ. ευρώ της Λίβερπουλ, με την τέταρτη Τσέλσι να μετρά 493 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες χορηγίες, οι οποίες παραμένουν το κύριο στοιχείο εσόδων, είναι αυτές της Nike και της Qatar Airways. Όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ωστόσο, αναμένεται ότι η Ligue 1, σύμφωνα με την Enders Analysis, θα αποφέρει 704 εκατομμύρια έναντι 3,9 δισεκατομμυρίων της αγγλικής Premier League και 1,9 δισεκατομμυρίων της ισπανικής La Liga.

naftemporiki.gr