Skip to main content

Ερώτηση Ζαγοράκη στην Ε.Ε. για το καλαντάρι Ευρωλίγκας και FIBA

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κι άλλοι έξι συνάδελφοί του κατέθεσαν ερώτηση στην Ε.Ε. για το χρόνο διεξαγωγής των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ και της Ευρωλίγκας, με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό αποκλεισμό των διεθνών από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Ζαγοράκης και άλλοι έξι συνάδελφοί του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τις διοργανώσεις των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ και της Ευρωλίγκας.

Η ερώτηση αφορά στις ημερομηνίες διεξαγωγής των δύο αθλητικών διοργανώσεων, οι οποίες συμπίπτουν κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται πρακτικά αδύνατον η συμμετοχή των διεθνών αθλητών και στις δύο.

«Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ οδηγεί σε απαξίωση τόσο τις εθνικές ομάδες όσο και το  ίδιο το άθλημα, καθώς οι διεθνείς παίκτες δεν μπορούν να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες τους», υπογραμμίζεται στην ερώτηση.

«Η αδυναμία συνεννόησης για την εναρμόνιση του προγράμματος των διοργανώσεων (καλεντάρι αγώνων) μεταξύ ομοσπονδιών και Euroleague έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την ανάπτυξη του μπάσκετ, υποβαθμίζοντας εν τέλει το άθλημα στα μάτια εκατομμυρίων  φιλάθλων ανά την Ευρώπη».

Κατά συνέπεια κι εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού, η Ε.Ε. ερωτάται ποια μέτρα  πρόκειται να λάβει για τη διαφύλαξη του δικαιώματος συμμετοχής των ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών στις Εθνικές ομάδες.

Επίσης, με ποιον ή ποιους τρόπους σκοπεύει  να μεσολαβήσει στη μακροχρόνια διένεξη μεταξύ FIBA και Euroleague, «η οποία αποδεδειγμένα υπονομεύει το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Την ερώτηση υπογράφουν οι ακόλουθοι Ευρωβουλευτές:

Θεόδωρος Ζαγοράκης (Ελλάδα), Τζούλι Γκέρλινγκ (Μεγάλη Βρετανία), Τιτσιάνα Μπέγκιν (Ιταλία), Σαντιάγκο Φισάς Αϊσελά (Ισπανία), Βιρζινί Ροζιέ (Γαλλία), Μπόγκνταν Μπρούνον Βέντα (Πολωνία), Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγιο).