Skip to main content

Χερμάν Μπούργος: Ένας ασυμβίβαστος ροκ σταρ που νίκησε τον καρκίνο

Μία από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα είναι ο νέος προπονητής του Άρη. Ο Αργεντινός τεχνικός, Χερμάν Μπούργος, ο οποίος έγινε διάσημος ως ποδοσφαιριστής από την καριέρα του στην Ατλέτικο Μαδρίτης και διετέλεσε άμεσος συνεργάτης του Ντιέγκο Σιμεόνε στους ροχιμπλάνκος κατά την περίοδο όπου ο σύλλογος έκανε το ένα βήμα μπροστά μετά το άλλο στη La Liga και το Champions League. 

Ο Μπούργος έχει μια μοναδική ιστορία ζωής και μέχρι και σήμερα στα 53 του, παραμένει ένας ασυμβίβαστος ροκάς, ένας άνθρωπος που ζει τα πάντα στο έπακρο, με απόλυτο πάθος και τρέλα!

«The Garb»

Από την εποχή όπου ξεκινούσε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως τερματοφύλακας, ο Μπούργος δημιούργησε μια ροκ μπάντα, στην οποία ήταν ο frontman. Από μικρός λάτρευε την μουσική και δεν την εγκατέλειψε ποτέ.  La Piara, Simpatia και εντέλει The Garb(από τα αρχικά του), ήταν το όνομα του συγκροτήματος, με το οποίο ο νέος τεχνικός των ᾽᾽κιτρίνων᾽᾽ κατάφερε να βγάλει 3 δίσκους μέχρι και το 2002 ενώ όποτε μπορούσε έδινε συναυλίες στην πατρίδα του. Ένας ροκ σταρ, δίχως ίχνος υπερβολής.

Η νίκη στη μάχη της ζωής

Ως πορτιέρε ξεχώριζε περισσότερο για το ατημέλητο παρουσιαστικό του. Ψηλός, μακριά μαλλιά, το ᾽᾽μαϊμού᾽᾽ ήταν το προσωνύμιο που του είχαν κολλήσει. Σε ένα ντέρμπι με την Ρεάλ απέκρουσε πέναλτι του Φίγκο με την μύτη, με αποτέλεσμα να την σπάσει! Η μεγαλύτερη του νίκη, όμως, δεν την μέσα στα γήπεδα αλλά έξω από αυτά. Στον στίβο της ζωής.

Το 2003 διεγνώσθη με καρκίνο του νεφρού.

«Όταν ο γιατρός μου είπε ότι έχω καρκίνο του είπα: “Θα χειρουργηθώ τη Δευτέρα, διότι αυτή την Κυριακή έχω αγώνα”. Επέστρεψα στο τσιγάρο και είναι κάτι που πρέπει να το ξεπεράσω. Αν ο εθισμός στο τσιγάρο είναι τόσο δύσκολος, αναρωτιέμαι για όλους εκείνους τους ανθρώπους που παίρνουν σκληρά ναρκωτικά, που οι φτωχοί πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο». Στο κορμί του μια ουλή 35 πόντων είναι πάντα εκεί για να του θυμίζει την μεγαλύτερη νίκη της ζωής του.

Η ατάκα που θα θυμάται για πάντα ο Μουρίνιο

Για πολλούς ο Μπούργος ήταν το προπονητικό alter ego που συμπλήρωνε τον Σιμεόνε στα χρόνια της ακμής της Ατλέτικο. Εκείνος εκτός από τις άπειρες προπονητικές του γνώσεις, ήταν και… λιγάκι οξύθυμος. Μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Σε ένα ντέρμπι της Μαδρίτης, ο Αργεντινός τεχνικός κόντεψε να… δαγκώσει τον Πορτογάλο. «Εγώ δεν είμαι ο Τίτο Βιλανόβα. Θα σου ξεριζώσω το κεφάλι» του είπε πάνω σε μια στιγμή διαμάχης ανάμεσα στους δύο πάγκους.