Skip to main content

Το Staples Center αλλάζει όνομα για 700 εκατομμύρια δολάρια

Αντίο Staples Center: το ιστορικό κτήριο στο Λος Άντζελες, έδρα μεταξύ άλλων των Λος Άντζελες Λέικερς στο ΝΒΑ, θα αλλάξει το όνομά του, μετά τη συμφωνία για τη μεταφορά των δικαιωμάτων ονομασίας στην πλατφόρμα Crypto.com, χορηγός μεταξύ άλλων της Formula 1 και της ιταλικής Serie A.

Από τις 25 Δεκεμβρίου, το Staples Center θα μετονομαστεί σε Crypto.com Arena, κάτι που αντιπροσωπεύει την πρώτη τέτοια αλλαγή ονόματος από τότε που η εγκατάσταση των 20.000 θέσεων άνοιξε τις πόρτες του, το 1999.

Η πλατφόρμα συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια στην AEG, την εταιρεία που κατέχει το Staples Center, για να αποκτήσει τα δικαιώματα ονομασίας για τα επόμενα 20 χρόνια, ανέφεραν οι Financial Times.

Η αλλαγή επωνυμίας θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα των Χριστουγέννων, με τη φυσική σήμανση να αναμένεται να αλλάξει έως τον Ιούνιο του 2022.

Η Αρένα φιλοξενεί τέσσερα επαγγελματικά αθλητικά franchise, τις ομάδες μπάσκετ Λος Άντζελες Λέικερς και Κλίπερς και τα συγκροτήματα χόκεϊ επί πάγκου Σπαρκς και Κινγκς, ενώ μαζί με το Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αίθουσες συναυλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον αθλητισμό μέχρι στιγμής από εταιρεία κρυπτονομισμάτων. Ο Κρις Μάρζαλεκ,  διευθύνων σύμβουλος του Crypto.com, ερωτηθείς εάν η εταιρεία πρόκειται να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να πληρώσει την AEG για τα δικαιώματα ονομασίας, απάντησε:

«Όχι, δεν θα το κάνουμε, είναι απλώς μια απλή συμφωνία μετρητών». Και πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρξει κάποια αρχική αντίσταση στην ιδέα της αλλαγής του ονόματος, νομίζω ότι είναι απολύτως φυσικό. Αλλά είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την τοπική κοινότητα και να τους δείξουμε ότι αυτή είναι μια αλλαγή προς το καλύτερο και για να βοηθήσουμε να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον για το Λος Άντζελες και για τους οπαδούς».

Η Staples, η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών γραφείου με έδρα τη Μασαχουσέτη, που εξαγοράστηκε από τη Sycamore Partners το 2017, ήταν ο κύριος χορηγός της Λος Άντζελες Αρένα από το άνοιγμά της.

Το 1999, πλήρωσε 120 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα ονομασίας για 20 χρόνια. Στα μισά της διάρκειας της συμφωνίας, η Staples πλήρωσε ένα άγνωστο εφάπαξ ποσό για να διατηρήσει αυτά τα δικαιώματα εις το διηνεκές.

Η AEG, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται επίσης την O2 Arena του Λονδίνου και τη Mercedes-Benz Arena του Βερολίνου, αποφάσισε τελικά να αγοράσει τα πλήρη δικαιώματα στη Staples στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσόδων, Τοντ Γκολντστάιν.

Ο μάνατζερ εξήγησε ότι το όνομα Staples είχε ξεμείνει και ότι η AEG ήθελε έναν νέο συνεργάτη, με «την ικανότητα να επηρεάζει την επόμενη γενιά οπαδών για τις επόμενες δύο δεκαετίες».

Με την επιλογή ενός χορηγού κρυπτονομισμάτων, «νομίζουμε ότι υπάρχει μέλλον και πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη γι΄  αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε. Η πλατφόρμα Crypto.com, που ιδρύθηκε το 2016, είναι το 10ο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

 Ο όγκος του ανήλθε σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε όρους δολαρίων, το πρόσφατο 24ωρο, σε σύγκριση με περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, το Binance.