Skip to main content

Ν.Δ.: Αποτίμηση της ήττας από τα κομματικά όργανα

Από την έντυπη έκδοση

Με προσφυγή στα κομματικά όργανα προκειμένου να αποτιμηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας απαντά ο Αντώνης Σαμαράς, στις πρώτες κινήσεις αμφισβήτησης της ηγεσίας του από την πλευρά των γαλάζιων στελεχών.

Την ίδια ώρα ενισχύεται η τάση όσων καλούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποσύρει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός διαλυτικού «γαλάζιου εμφυλίου» για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς συγκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 18:00 την Εκτελεστική Γραμματεία στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή καθώς και η Πολιτική Γραμματεία.

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, άνοιξε κύκλο επαφών με στελέχη του κόμματος, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις αλλά και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χθες με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος πάντως κρατά σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή της όξυνσης της αντιπαράθεσης με τη νέα κυβέρνηση που προωθεί η Συγγρού. Επίσης, ο κ. Σαμαράς αντήλλαξε επιστολές με τον παλαιό πρόεδρο της Γαλλίας και φιλέλληνα Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος χαιρέτισε την προσήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της Ελλάδας.

Με το σύνολο των κινήσεών του, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να απαντήσει στις φωνές αμφισβήτησης που εκδηλώνονται βαθμηδόν στο εσωτερικό του κόμματος.

Ενδεικτική ήταν χθες η δήλωση του στενού συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει ο ίδιος θέμα ηγεσίας μετά την εκλογική συντριβή της Κυριακής.

«Οι πρόεδροι μετά από κάθε ήττα έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος» είπε ο κ. Αντώναρος μιλώντας σε ραδιόφωνο και υπενθύμισε: «Ο Καραμανλής το 2009 δρομολόγησε ο ίδιος με ξεκάθαρη δήλωση το θέμα της διαδοχής του». Ο κ. Αντώναρος στηλίτευσε όμως και την αμφιλεγόμενη απόφαση του κ. Σαμαρά να μην παραδώσει αυτοπροσώπως την πρωθυπουργία στον Αλέξη Τσίπρα. «Εχω μάθει από το σπίτι μου να υποδέχομαι κάποιον και να τον ξεπροβοδίζω εγώ έως την πόρτα» ανέφερε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάντως, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αμφισβητηθεί από την κεντροδεξιά πτέρυγα των «καραμανλικών» και των «μητσοτακικών». Αντίθετα έχει τη στήριξη της αμιγώς Δεξιάς πτέρυγας που συγκροτείται γύρω από τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη.

«Αγκάθι» για τη Ν.Δ. αποτελεί όμως και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει κεντροδεξιό πρόσωπο και μάλιστα υψηλής αποδοχής, όπως ο νυν αντιπρόεδρος του κόμματος και επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο επανεκλεγείς βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης κάλεσε χθες τον κ. Σαμαρά να αποσύρει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και να προτείνει από τώρα τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, προλαβαίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η άποψή μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε “ναι”» ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Κριτική για ιδιωτικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, τις προαναγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για πάγωμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στηλίτευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι αδυνατεί να καταλάβει «τι ακριβώς πάει να διαχειριστεί».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναφέρεται σε «ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί, γυρίζοντας την Ελλάδα στο παρελθόν». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., η διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ, στον ΟΛΠ, στα περιφερειακά αεροδρόμια και η επαναφορά των πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσουν τη χώρα σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και με την κοινή λογική.