Skip to main content

Στ. Πέτσας: Αναγκαία η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας

Την ανάγκη έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας για να συζητηθεί η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ περί συνόρων της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την επίδειξη χαρτών στην τουρκική τηλεόραση.

«Για θέματα υψηλής πολιτικής όπως οι θαλάσσιες ζώνες που είναι και η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία έχουμε πει ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας για να συζητήσουμε την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», τόνισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλ 7, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν έξι μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η έβδομη με το «Γιαβούζ» είναι σε εξέλιξη στα δυτικά της Κύπρου.

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτόν το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ πρόσθεσε ότι θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές»  γεωτρητικές δραστηριότητες, ενώ συνεχίζονται επίσης οι σεισμικές έρευνες.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι «πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσης».