Skip to main content

Πράσινο πιστοποιητικό, πατέντα εμβολίου, ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας στην Ευρωβουλή

Συναντώνται, σήμερα οι διαπραγματευτικές ομάδες του των οργάνων της ΕΕ για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη θέσπιση πιστοποιητικού COVID-19, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην ΕΕ πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Το εν λόγω πιστοποιητικό, ως γνωστόν,  θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Το απόγευμα εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. στο επίκεντρο της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, θα βρεθεί το νέο πρόγραμμα Erasmus+, η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της όλομέλειας 

Το Κοινοβούλιο θα εξετάσει επίσης μια πρόταση περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19.

 Αύριο Τρίτη θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης της Τουρκίας, ενώ θα ακολουθήσει ψήφισμα την Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επικρίνουν την κυβέρνηση της Τουρκίας για την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στην συζήτηση θα θιγούν επίσης οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η εμπλοκή της στις συρράξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν

Θα ψηφίσει επίσης για το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, ύψους 26 εκατ. ευρώ, δίνοντας σε περισσότερα άτομα την δυνατότητα να επωφεληθούν από το πρόγραμμα δια βίου μάθησης και κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με κάποια αναπηρία, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή σε απομονωμένες περιοχές και τους μετανάστες.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται ακόμα να εγκρίνουν το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 17,5 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των ευρωπαϊκών περιφερειών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία. Το Ταμείο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και της επανειδίκευσής τους και την παροχή βοήθειας στους εργαζομένους που αναζητούν εργασία.

Ο τομέας του πολιτισμού έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς όφελος του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να εγκρίνουν το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης για την περίοδο 2021-2027, στηρίζοντας τις δραστηριότητες εθελοντισμού για τους νέους ανθρώπους εντός και εκτός ΕΕ.

Επιπλέον, θα συζητήσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έπειτα από τις εκτεταμένες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Οι προτάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με την απεξάρτηση του ενεργειακού, βιομηχανικού και μεταφορικού κλάδου της Ευρώπης από τον άνθρακα θα παρουσιαστούν επίσης κατά την ολομέλεια. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου πρόκειται επίσης να ζητήσουν την εξεύρεση νέων νομικών λύσεων για να διασφαλιστεί η πρόσβαση υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας της ΕΕ και να καλυφθούν τα ελλείμματα εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, θα ψηφίσουν έκθεση που επικρίνει την ΕΕ και ορισμένες χώρες της ΕΕ για τη σύναψη άτυπων συμφωνιών για την επιστροφή και την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών.

Σε ψήφισμα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, το Κοινοβούλιο θα ζητήσει επίσης την ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.