Skip to main content

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις «ροκάνισαν» την πρωτιά της Μέι

Από την έντυπη έκδοση 

Στη σκιά του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος ψηφίζουν αύριο οι Βρετανοί. Από το Brexit η ατζέντα έχει στραφεί στην τρομοκρατία, με τους Εργατικούς να κατηγορούν τη Μέι για τις περικοπές που ως υπουργός Εσωτερικών έκανε στην αστυνομία και τους Συντηρητικούς να ανταπαντούν ότι χάρη στις δικές τους περικοπές αυξήθηκε ο αριθμός των ένοπλων αστυνομικών, ενώ η αστυνομία απέκτησε επιπλέον εξουσίες για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες.

Οι αυριανές εκλογές από «στάνταρ Μέι», που έδιναν οι αρχικές δημοσκοπήσεις, προβλέποντας περίπατο και θρίαμβο της Βρετανίδας πρωθυπουργού έναντι του «παρωχημένου» αριστερού ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, εξελίσσονται σε θρίλερ, καθώς -σύμφωνα με μία ακόμη δημοσκόπηση- η διαφορά Συντηρητικών – Εργατικών έχει πέσει σε μία μονάδα.

Παράλληλα η εταιρεία YuGov επαναλαμβάνει σε νέα πρόβλεψή της ότι η νέα «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας δεν θα καταφέρει να έχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβει το τιτάνιο έργο των διαπραγματεύσεων του Brexit. Παράλληλα γεννώνται για μία ακόμη φορά ερωτηματικά για την προληπτική ικανότητα των βρετανικών αρχών, αφού ο ένας από τους τρεις δράστες του μακελειού του Σαββάτου, ο Κουράμ Μπατ, ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε εμφανιστεί στο 2015 σε ντοκιμαντέρ του Καναλιού 4 με τίτλο «Ο τζιχαντιστής της διπλανής πόρτας». Ο Μπατ εμφανιζόταν σε διαδήλωση ισλαμιστών σε πάρκο του Λονδίνου να ανεμίζει τη σημαία του ISIS και να φωνάζει: «Σύντομα θα κυματίζει στο Γουεστμίνστερ».

Ο 27χρονος τζιχαντιστής, Πακιστανός που έλαβε βρετανική υπηκοότητα, ήταν μέλος της απαγορευμένης εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Μουζατζιρούμ. Μιας οργάνωσης, η οποία -όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε- είναι προϊόν της ολέθριας επιλογής των κυβερνήσεων Μέιτζορ και Μπλερ τη δεκαετία του ‘90, να έρθουν σε κάποιου τύπου άτυπη συμφωνία με τα ριζοσπαστικά μουσουλμανικά στοιχεία.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, επετράπη η λειτουργία τζιχαντιστικών οργανώσεων, υπό τον όρο ότι δεν δρούσαν σε βρετανικό έδαφος. Μια συμφωνία η οποία τηρήθηκε μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο του 2005.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες το όνομα του τρίτου τζιχαντιστή ο οποίος σκότωσε επτά άτομα στην επίθεση με μαχαίρι και βαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο. Πρόκειται για τον Γιουσέφ Ζάγκμπα, 22 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είναι Ιταλός υπήκοος μαροκινής καταγωγής. Ο Ζάγκμπα δεν φέρεται να ήταν γνωστός στις Αρχές.

Ο δεύτερος δράστης ήταν ο Ρασίντ Ρεντουάνε, 30 ετών, ο οποίος είχε δηλωθεί ταυτόχρονα ως Μαροκινός και Λίβυος.

Οι δύο αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις, σε συναυλία στο Μάντσεστερ, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι από επίθεση αυτοκτονίας, και αυτή του προηγούμενου Σαββάτου, άλλαξαν την προεκλογική ατζέντα, από το Brexit στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τις πολιτικές ευθύνες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία είχε προηγουμένως θητεύσει στη θέση της υπουργού Εσωτερικών.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, μουσουλμάνος και μέλος των Εργατικών, δήλωσε χθες ότι οι μελλοντικές περικοπές στη μητροπολιτική αστυνομία είναι «μη βιώσιμες» και θα καταστήσουν δυσκολότερη την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Καν είπε ότι αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές, η μητροπολιτική αστυνομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περικοπές 400 εκατ. λιρών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά έως και 12.800 αστυνομικών.

«Υπό μια νέα κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, θα έχουμε λιγότερους αστυνομικούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λιγότεροι αστυνομικοί σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο» επισήμανε στο BBC.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2016, ο αριθμός των αστυνομικών στην Αγγλία και την Ουαλία μειώθηκαν κατά 18.991, ποσοστό 13%.

Ο προκάτοχός του, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον αντέτεινε ότι ο αριθμός των αστυνομικών «παρέμεινε υψηλός» και οι αλλαγές που έγιναν τους έκαναν πιο αποτελεσματικούς. Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι μειώθηκε ο αριθμός αυτών που εργάζονται σε γραφείο και έβγαλε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο, με αποτέλεσμα να μειωθεί η εγκληματικότητα.

Τζόνσον για Τραμπ
Δεν βλέπει κανέναν λόγο να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα μετά την κριτική που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην αντίδραση του δημάρχου Λονδίνου Σαντίκ Καν έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Η πρόσκληση έχει γίνει και την έχει αποδεχτεί και δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει αυτό, αλλά σε ό,τι αφορά όσα είπε ο Σαντίκ Καν σχετικά με τη διαβεβαίωση που έκανε προς τους Λονδρέζους, θεωρώ ότι μίλησε απόλυτα σωστά. Δεν θέλω να εμπλακώ σε μια κόντρα ανάμεσα στα δύο αυτά πρόσωπα που θεωρώ ότι είναι απόλυτα ικανά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους» πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ο Καν ανέφερε σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις προς τους Λονδρέζους μετά την επίθεση ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Αμέσως ο Τραμπ του έγραψε στο Twitter: «Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”!».

 Δημοσκοπικό θρίλερ

Δημοσκόπηση της εταιρείας Survation για την τηλεόραση ITV το βράδυ της Δευτέρας δείχνει το προβάδισμα της Μέι να μειώνεται σε μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 41,5% έναντι 40,4% των Εργατικών.  Η ίδια εταιρεία, σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Mail», έδινε πάλι προβάδισμα μιας μονάδας στη Μέι. Μία εβδομάδα πριν οι Συντηρητικοί προηγούνταν έξι μονάδες.

Κατά μέσο όρο, πάντως, οι δημοσκοπήσεις των περισσότερων εταιριών εξακολουθούν να δίνουν στους Συντηρητικούς προβάδισμα 11 με 12 μονάδεςΕπίσης η εταιρία YouGov εκτιμά ότι το κόμμα της Μέι θα κερδίσει στις αυριανές εκλογές 304 έδρες και θα υπολείπεται 22 εδρών για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των 326 εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι Συντηρητικοί της Μέι διέθεταν 330 έδρες, πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών με επιδιωκόμενο στόχο την ακόμη πιο ισχυρή εντολή, προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Κατά τη YouGov το Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει 266 έδρες.