Skip to main content

ΗΠΑ: Στον Ρούντι Τζουλιάνι στρέφεται ο Τραμπ για την υπεράσπισή του

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να στραφεί στον Ρούντι Τζιουλιάνι για να τον υπερασπιστεί κατά την πιθανή παραπομπή του από τη Γερουσία, μετά την πρωτοφανή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Μία από τις πηγές, ένας εξωτερικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο Reuters ότι ο Τζιουλιάνι  αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποπομπής του απερχόμενου προέδρου πριν την 20η Ιανουαρίου. Η άλλη πηγή που είναι εξοικειωμένη με την κατάσταση είπε ότι ο Τζιουλιάνι , προσωπικός δικηγόρος του προέδρου, πιθανότατα θα παρέχει το είδος της εκπροσώπησης που θέλει ο κ. Τραμπ.

Ο Ρούντι Τζιουλιάνι, 76 ετών, ηγήθηκε της νομικής ομάδας που προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την εκλογική ήττα του κ. Τραμπ. Απέτυχε να αποδείξει την απάτη και έχασε δεκάδες δικαστικές υποθέσεις σε βασικές Πολιτείες και στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν επικυρωθεί η νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν.

Η φήμη του κ. Τζουλιάνι επλήγη σοβαρά κατά τη διάρκεια της συχνά χαοτικής νομικής εκστρατείας. Σε μια συνέντευξη Τύπου, η καφέ βαφή έσταζε κάτω από το πρόσωπό του  καθώς διατύπωσε ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική απάτη.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό του ρόλου του σε πιθανή δίκη κατηγορίας και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα δημοκρατικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να παρουσιάσουν άρθρα κατηγορίας αυτής της εβδομάδας, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι υποκίνησε ένα πλήθος των υποστηρικτών του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη.

Εάν το Σώμα ψηφίσει για να κατηγορήσει τον Τραμπ, τότε θα αντιμετωπίσει δίκη στη Γερουσία. Ενώ η ψηφοφορία στο Σώμα θα μπορούσε να έρθει γρήγορα, ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μίτς ΜακΚόνελ θεωρεί ότι αυτό δεν θα γίνει πριν την επίσημη αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον προεδρικό θώκο.

Η επιλογή ομάδας δικηγόρων του Τραμπ για να τον υπερασπιστεί μπορεί να είναι περιορισμένη.

Πέραν του Τζουλιάνι, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να απευθυνθεί και στον Άλαν Ντέρσοβιτς να τον υπερασπιστεί εάν αντιμετωπίσει παραπεμφθεί σε δίκη, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν  το θέμα. Ο Ντέρσοβιτς  δήλωσε θα ήταν «τιμή και προνόμιο» του να υπερασπιστεί τον Πρόεδρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και το CNN