Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης-Κυπριακό: Λύση μόνο στο πλαίσιο δικοινοτικής ομοσπονδίας με αποχώρηση στρατών κατοχής

Ο συντονισμός των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μαξίμου. Στη συζήτηση που είχαν πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν στη Γενεύη είναι απολύτως σαφές, καθώς «στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού».

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «είναι απολύτως σαφές να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Και για αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη ήταν η συνέχεια του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης (5+1), την οποία έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

O πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό στον καθορισμό του πλαισίου το οποίο καθορίζεται “πρώτον, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίστηκαν την τελευταία φορά, στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι παράμετροι, 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του γενικού γραμματέα, του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Ακιντζί, και εμού προσωπικά».

Τόνισε δε με έμφαση ότι δεν προσπαθεί να σφετεριστεί του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. «Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο -συνεπώς- κράτος. Μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα, τα οποία ξένα στρατεύματα, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιονδήποτε τρίτων» ξεκαθάρισε.

Τέλος, ανέφερε ότι οι θέσεις Ελλάδος και Κύπρου συμπίπτουν, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Αθήνας θα είναι διαφορετικός απ’ ό,τι της Λευκωσίας «στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους».

Αλλά – όπως είπε- «στο θέμα εγγυήσεις-ασφάλεια ή ασφάλεια-εγγυήσεις και λοιπά θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο. Βεβαίως και όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθών».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελένη Σουρανή κι ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κύπρου του ΥΠΕΞ πρέσβης Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του προεδρικού διπλωματικού γραφείου Κυριάκος Κούρος.