Skip to main content

Προοδευτική συμμαχία «από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν» θέλει ο Τίμερμανς

Η συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει «από τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον φιλελεύθερο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», αποτελεί στόχο του επικεφαλής υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις ευρωεκλογές Φρανς Τίμερμανς, όπως εξήγησε ο ίδιος κατά την χθεσινοβραδινή, δεύτερη, τηλεοπτική αντιπαράθεσή του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

«Είναι σαν να φέρνουμε στην Γερμανία μαζί την Ζάρα Βάγκενκνεχτ (σ.σ. επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς) με τον Κρίστιαν Λίντνερ (σ.σ. αρχηγό των Φιλελευθέρων [FDP]) αντέτεινε ο κ. Βέμπερ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί μεταξύ τους να υπάρξει καμιά ουσιαστική σύγκλιση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο. «Κι εσείς ανήκετε στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον Βίκτορ Όρμπαν (σ.σ. τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας)», ανταπάντησε ο κ. Τίμερμανς. 

Οι δύο μονομάχοι ωστόσο εμφανίστηκαν να συμφωνούν, ή έστω να μην διαφωνούν ριζικά, σε πολλά θέματα, όπως στην απόρριψη του ενδεχομένου στρατιωτικής επίλυσης του προβλήματος με το Ιράν, στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού – «πρόκειται για εγχείρημα ειρήνης, καθώς όποιοι έχουν κοινό στρατό δεν μπορούν να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου», είπε ο υποψήφιος του ΕΛΚ, με τον αντίπαλό του να προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου νέας κούρσας εξοπλισμών στην Ευρώπη – και στην ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι πολύ σύντομες πτήσεις. Ο Φρανς Τίμερμανς ζήτησε μάλιστα την απαγόρευσή τους, ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ προτίμησε να τονίσει ότι, αν ο σιδηρόδρομος καταστεί αρκετά ελκυστικός, δεν θα υπάρχει λόγος να προτιμά κανείς το αεροπλάνο για κοντινές αποστάσεις.

Ξεκάθαρη ήταν η διαφορά προσέγγισης των δύο υποψηφίων στο θέμα της μείωσης των εκπομπών καυσαερίου διοξειδίου του άνθρακα, με τον κ. Τίμερμανς να τάσσεται ευθέως υπέρ της επιβολής φόρου CO2. «Όποιος ρυπαίνει, πρέπει να πληρώνει», δήλωσε, ενώ ο κ. Βέμπερ πρόταξε την τεχνολογική εξέλιξη ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων εντοπίστηκαν πάντως όταν η συζήτηση έφθασε στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής κατώτατου μισθού ίσου με το 60% του μέσου εισοδήματος σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτάσσοντας το επιχείρημα, «ήταν άραγε τόσο κακό πράγμα η εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Γερμανία; Όχι».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ από την πλευρά του εξήγησε ότι δεν έχει κάτι εναντίον του κατώτατου μισθού, αποφεύγοντας ωστόσο να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του μέτρου. Απέρριψε για μία ακόμη φορά την ιδέα περί πανευρωπαϊκής ασφάλισης των ανέργων, την οποία έχει προτείνει το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Και οι δύο υποψήφιοι τάχθηκαν εναντίον του σχεδίου του αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς για περικοπή του επιδόματος παιδιού όταν πρόκειται για ασφαλισμένους μη-αυστριακούς πολίτες της ΕΕ των οποίων τα παιδιά δεν ζουν στην Αυστρία. «Όποιος πληρώνει, έχει επίσης το δικαίωμα στο πλήρες ποσό», δήλωσε ο κ. Βέμπερ.

Παρόμοια τοποθετήθηκαν οι μονομάχοι και σε ό,τι αφορά την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Ο κ. Βέμπερ υπερασπίστηκε μάλιστα την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις αποφάσεις που έλαβε όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015, αλλά και την συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, την οποία, επισήμανε, «οι σοσιαλδημοκράτες πάντα αμφισβητούσαν». «Την διαπραγματεύτηκα εγώ ο ίδιος», αντέταξε ο κ. Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία από την αυστριακή κυβέρνηση, ο Ολλανδός υποψήφιος εμφανίστηκε ξεκάθαρα αρνητικός. «Υπάρχει πρόβλημα με τους Εβραίους που φορούν κιπά;», διερωτήθηκε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε ότι το Ισλάμ αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης εδώ και 2000 χρόνια. «Το Ισλάμ ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της», έκρινε από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ.

«Νικητής» ο Τίμερμανς

Νικητής της «μονομαχίας» για το γερμανικό κοινό αναδείχθηκε ο κ. Τίμερμανς, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, κατά την διάρκεια της προβολής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. Από τους 450 τηλεθεατές, το 42% απάντησε ότι θεωρεί «νικητή» τον κ. Τίμερμανς, ενώ το 29% δήλωσε ότι ξεχώρισε ο κ. Βέμπερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ