Skip to main content

Βίαια επεισόδια στη Βαλτιμόρη

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μετά την κηδεία ενός νεαρού Αφροαμερικανού, ο οποίος πέθανε μετά τον βαρύ τραυματισμό τους στη σπονδυλική στήλη κατά τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα.

Άγνωστοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ έσπασαν αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων σε διάφορα τμήματα της πόλης.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Εν μέσω των ταραχών ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της Βαλτιμόρης.

Ο Λάρι Χόγκαν, κυβερνήτης του Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται διοικητικά η Βαλτιμόρη, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης.

Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Ρόλινγκς-Μπλέικ χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς «κακοποιά στοιχεία» και έθεσε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς καταδίκασε τις «παράλογες πράξεις βίας» και εξέφρασε την ετοιμότητα του υπουργείου της να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί.

«Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρυσι.

Το νέο περιστατικό προκάλεσε νέα κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία. Η υπόθεση αυτή ήρθε να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο Αφρομερικανών που έχουν σκοτωθεί από λευκούς αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για ρατσισμό και κατάχρηση εξουσίας σε βάρος υπόπτων που συλλαμβάνουν.