Skip to main content

Επιμένει ο καιρός Χριστουγέννων, χιόνια και στην Πάρνηθα

Περισσότερο σε Χριστούγεννα παραπέμπει σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ο καιρός, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι κρύο, βροχές, αλλά και χιόνια.

Δύσκολο ταξίδι θα έχουν όσοι εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιά, αφού στο Αιγαίο θα πνέουν από το μεσημέρι σταδιακά άνεμοι 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Μέχρι στιγμής τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου εκτελούνται κανονικά, με εξαίρεση το Sea Jet που θα ταξίδευε για Τήνο – Μύκονο – Νάξο – Θήρα, αλλά έμεινε δεμένο στον Πειραιά.

Στην Αττική η Πάρνηθα έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ για την κίνηση των οχημάτων από το τελεφερίκ μέχρι και το καζίνο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. 

Χειμωνιάτικος είναι ο καιρός στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, χιονοπτώσεις και ομίχλη κατά τόπους.

Το χιόνι φτάνει τα 40 εκατοστά στη βάση και τα 70 – 80 εκατοστά στην κορυφή στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών, τα 10 εκατοστά στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν και τα τέσσερα εκατοστά στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού.

Ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι πνέουν στο Καϊμακσταλάν, που βρίσκετται σε αναστολή λειτουργίας, ενώ οι δρόμοι προς το χιονοδρομικό είναι κλειστοί από τα ανεμοσούρια. Αλυσίδες απαιτούνται για τα τελευταία 8 χλμ προς το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών, τα τελευταία 8 χλμ προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, καθώς υπάρχει παγετός σε ορισμένα σημεία. 

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το πρωί έριξε ακόμη και χαλάζι μέσα στην πόλη. Σε ορεινές περιοχές του νομού χιόνισε, ενώ από χθες το βράδυ εκδηλώνονται έντονες καταιγίδες.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα (πάνω από 900 μετρά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα ανατολικά 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 12 βαθμούς κελσίου (στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά στη δυτική Πελοπόννησο αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών. Λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 05 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις ανατολικότερες περιοχές και το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης.

Θερμοκρασία: από 02 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη όπου πιθανώς τα φαινόμενα να είναι έντονα.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στις Κυκλάδες βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 08 έως 16 βαθμούς κελσίου. 

Βελτίωση του καιρού από Μεγάλη Παρασκευή

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα το Μεγάλο Σάββατο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει. 

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό την Κυριακή του Πάσχα. Το θερμόμετρο θα ανέβει κι άλλο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.