Skip to main content

Αλγερία: Δεν διεκδικεί πέμπτη προεδρική θητεία ο Μπουτεφλίκα – Αναβάλλονται οι εκλογές

Την απόφασή του να μη διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία και να αναβάλει επ’ αόριστον τις προεδρικές εκλογές της 18ης Απριλίου ανακοίνωσε σήμερα ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, έπειτα από συνάντησή του με τον αρχηγό του στρατού, αντιμέτωπος με εκδηλώσεις λαϊκής δυσαρέσκειας, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Σε μήνυμά του προς το έθνος, που μεταδόθηκε από το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS, ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα διευκρινίζει ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ως συνέχεια μίας εθνικής διάσκεψης που θα είναι επιφορτισμένη με τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και την κατάρτιση νέου Συντάγματος μέχρι το τέλος του 2019. Ο νέος θεμελιώδης νόμος θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέντ Ουγιαχία, παραιτήθηκε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, «χαιρέτισε» την απόφαση του προέδρου της Αλγερίας να μην είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος και «να λάβει μέτρα για την ανανέωση του αλγερινού πολιτικού συστήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έπειτα από μεγάλες διαδηλώσεις, οι οποίες εκτυλίχθηκαν με ηρεμία και αξιοπρέπεια σε ολόκληρη την Αλγερία, η Γαλλία εκφράζει την ελπίδα ότι μία νέα δυναμική ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αλγερινού λαού μπορεί να προκύψει σύντομα.

Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την προσήλωσή της στους δεσμούς φιλίας με την Αλγερία, απευθύνοντας ευχές για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για το σύνολο του λαού» αναφέρεται με έμφαση στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters