Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ – Δ. Αυγέρη: «Ξεκάθαρο το όχι» στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η εκπρόσωπος τύπους του κόμματος επιμένει ότι η κ. Γεροβασίλη, απέσυρε την υποψηφιότητά της, κάτι που η τελευταία αρνείται.

«Τα μέλη και οι σύνεδροι που ήταν εδώ, αλλά και τα μέλη -γιατί συνομιλούμε όλοι με όλους- είπαν « ξεκάθαρα όχι». Απέρριψαν την πρόταση», σημείωσε με νόημα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ελάχιστη ώρα πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος που ζητούσε από τον Στέφανο  Κασσελάκη να προσφύγει στην βάση, ώστε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της αμφισβήτησής του από τα κομματικά στελέχη.

Επίσης η κ. Αυγέρη, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» 105,5, από το κλειστό του Ταε Κβο Ντο, επέμεινε ότι η κ. Γεροβασίλη, απέσυρε την υποψηφιότητά της, κάτι που η τελευταία αρνείται.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνούν και για τη συμφωνία – Τι υποστηρίζουν τα στρατόπεδα Κασσελάκη, Γεροβασίλη

 «Του λένε, προχώρησε, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα».

«Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ολοκληρώνεται με την επιβεβαιωμένη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και με μία ξεκάθαρη εντολή να γίνουν οι αλλαγές που ζητούν επιτακτικά τα μέλη μας», σημείωσε η κ. Αυγέρη.

«Στο Συνέδριό μας οι σύνεδροι, ο κόσμος, τα μέλη τα οποία εκπροσωπούνται και από τους συνέδρους, έδωσαν μια ξεκάθαρη επιβεβαιωμένη υποστήριξη στον Πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Βγαίνοντας από αυτή την αίθουσα, καθένας και κάθε μία, είτε παρακολούθησε ως σύνεδρος, ή ως παρατηρητής, ή ως δημοσιογράφος, δεν έβγαλε διαφορετικό συμπέρασμα. Επαναβεβαιώθηκε η στήριξη και η εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα εξελέγη πριν από μερικούς μήνες με μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται από το Καταστατικό μας, με μια ισχυρή πλειοψηφία και με μια πορεία αυτούς τους πέντε μήνες πάρα πολύ δύσκολη και πάρα πολύ επώδυνη. Όχι για τον ίδιο, αλλά και για το ίδιο το κόμμα. (…) Σήμερα όχι μόνο δήλωσε το Συνέδριο ότι επαναβεβαιώνει την υποστήριξη στον Πρόεδρο αλλά λέει «προχώρησε, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα».

ΣΥΡΙΖΑ: Το πινγκ – πονγκ Γεροβασίλη – Κασσελάκη και πώς φτάσαμε στην ακύρωση των εκλογών

Η αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος κι αυτής της δυνατότητας, όπως ξέρετε, εκφράστηκε με τη συλλογή υπογραφών, με πρωτοβουλία της συντρόφισσας Όλγας Γεροβασίλη, για τη συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας.

Έγινε η Πολιτική Γραμματεία, στην οποία όπως θα θυμόσαστε -και μάλιστα επικαλούμαι και το κείμενο που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της δεύτερης Πολιτικής Γραμματείας- επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη.

Και μάλιστα απ’ ό,τι θυμάμαι και η ίδια η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη δεν άφησε να εννοηθεί ποτέ ότι τίθεται θέμα μη συμφωνίας από πλευράς της σε αυτό το συμπέρασμα ή ότι η ίδια επρόκειτο ποτέ να θέσει εαυτήν παρούσα σε μια εκλογική διαδικασία.

«Το ερωτηματολόγιο ήταν μια αφετηρία συζήτησης για το μετά»

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το «αν η νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει σε κάποιο βαθμό και την άρνηση του Συνεδρίου και των μελών στην πρόταση Τσίπρα», η κυρία Αυγέρη απάντησε: «Προφανέστατα. Αλλά να πάρουμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά. Πριν από μια βδομάδα, το περασμένο Σάββατο, αμφισβητήθηκε η πρωτοβουλία του Προέδρου να απευθύνει κάποια απλά ερωτήματα προς τα μέλη με ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο ήταν ένα κείμενο που ούτως ή άλλως δεν θα συμπεριλαμβανόταν στο κείμενο των θέσεων του Συνεδρίου που συζητήθηκαν προσυνεδριακά. Εξάλλου αυτό το είπε και η ίδια η Πολιτική Γραμματεία. Το ερωτηματολόγιο ήταν μια αφετηρία συζήτησης για το μετά. Και όπως είπε και ο ίδιος ο Πρόεδρος, μια αφετηρία, μια έναρξη συζήτησης για τις δομικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο επόμενο Καταστατικό Συνέδριο, όποτε κι αν αυτό γίνει.

Και μία ώρα πριν από την έναρξη του Συνέδριου, στο οποίο όλες και όλοι πιστεύαμε ότι πάμε με αυτή την επιβεβαιωμένη εμπιστοσύνη και στη βάση των θέσεων που συζητήσαμε στον προσυνεδριακό διάλογο, έρχεται η ανάρτηση του πρώην προέδρου, του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα, για την πρόταση στην ουσία να υπάρξει εκ νέου διαδικασία για εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Σε αυτό τα μέλη και οι σύνεδροι που ήταν εδώ, αλλά και τα μέλη -γιατί συνομιλούμε όλοι με όλους- είπαν « ξεκάθαρα όχι». Απέρριψαν αυτή την πρόταση».

«Τρεις ημέρες οι σύνεδροι έλεγαν “δεν θέλουμε εκλογές”»

Κλείνοντας τη συνέντευξή της «στο Κόκκινο» η εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε: «Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη χθες στην ομιλία της είπε «δηλώνω παρούσα». Σήμερα καταλάβαμε όλοι ότι ανακάλεσε αυτή την πρόθεσή της, απαντώντας στην ξεκάθαρη πρόσκληση εκ νέου του Προέδρου για εκλογές, ο οποίος είπε:  «Καταλαβαίνω ότι το σώμα δεν θέλει εκλογές, αλλά τι να κάνουμε, δεν μπορώ να είμαι υπό αμφισβήτηση. Πάμε ξεκάθαρα σε εκλογές στις 10 Μαρτίου».

Από την πλευρά της, όμως, αυτό που είχε να πει Όλγα Γεροβασίλη ήταν: «Όχι στις εκλογές. Καν’ τες μόνος σου».

Νομίζω από ‘κει και πέρα παρέλκει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τις εκλογές. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η διαθεσιμότητα από την πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη, από τη στιγμή που το σώμα όλο σχεδόν ομόφωνα λέει «δεν θέλουμε εκλογές, πρόεδρο έχουμε, το επιβεβαιώνουμε». Τρεις μέρες αυτό λέει ο κόσμος, νομίζω μέχρι και υπογραφές είχαν συλλεχθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία μετά από ένα δύσκολο τριήμερο, με μία επιβεβαιωμένη, επαναλαμβάνω, εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου, και με μία ξεκάθαρη εντολή να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται».