Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το πινγκ – πονγκ Γεροβασίλη – Κασσελάκη και πώς φτάσαμε στην ακύρωση των εκλογών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ανακωχή έως τις Ευρωεκλογές - Αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

Σε υψηλούς τόνους και με συνεχείς ανατροπές εξελίχθηκε η τέταρτη ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικό αποτέλεσμα; Ο συμβιβασμός και η απόφαση να μην πάει το κόμμα σε νέες κάλπες για εκλογή προέδρου. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου.

Με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά έχουμε μία «ανακωχή» στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα στρατόπεδα Κασσελάκη και Γεροβασίλη έως τις Ευρωεκλογές, χωρίς όμως ο πόλεμος να έχει τελειώσει. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες, με καρφιά, αλληλοκατηγορίες και διαφορετικές εκδοχές για το τι φταίει και το κόμμα καταρρέει δημοσκοπικά. Η διαφωνία των δύο πλευρών στη λήξη του συνεδρίου για το πώς φτάσαμε στην ακύρωση των εκλογών είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

Το σίριαλ της κάλπης

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα περίπου στις 12:30 και ενώ η ομιλία του είχε προγραμματιστεί για τις 11:00, σε μία ένδειξη ότι ήταν σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πιέσεις προς το πρόσωπό του να ανακληθούν οι εκλογές. Ο ίδιος, ωστόσο, όταν πήρε τον λόγο επέμεινε στην αρχική του πρόταση για κάλπες στις 10 Μαρτίου και ανάδειξη προέδρου με ορίζοντα εθνικών εκλογών.

«Ευχαριστώ όλους όσους λένε ότι δεν χρειαζόμαστε εκλογές, γιατί έχουμε πρόεδρο. Δυστυχώς δεν γίνεται να μην πάμε σε εκλογές. Θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε» είπε, εξηγώντας πως από τη στιγμή που υπήρχε τόσο έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, αλλά και στον απόηχο της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα και της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τις κάλπες. Αυτές όπως είπε έπρεπε να γίνουν στις 10 Μαρτίου για να μην υπάρξει παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Το καταστατικό, υποστήριξε, επιτρέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η καθοριστική παρέμβαση Φάμελλου

Αμέσως μετά ζήτησε τον λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος και επέμεινε στην ανάγκη συμβιβασμού.

«Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ», είπε. Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

Σημείωσε ακόμη: «Ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους».

https://www.naftemporiki.gr/politics/1600003/syriza-to-keimeno-tis-politikis-apofasis-anasygkroteitai-to-politiko-grafeio/

Το πινγκ – πονγκ Γεροβασίλη – Κασσελάκη

Ακολούθησε ένα πινγκ – πονγκ ανάμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα» τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου, δεν πάμε σε εκλογές». Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Η ψηφοφορία και το «έπεσαν οι μάσκες»

Εν συνεχεία έγινε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά – Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την ψηφοφορία για τις θέσεις.

Δείτε αναλυτικά όσα έγιναν στο συνέδριο – Όλες οι εξελίξεις.