Skip to main content

Πυρήνες της Φωτιάς: Ο «βίος και η πολιτεία» του πρώην μέλους της οργάνωσης – Είχε καταδικαστεί σε 76 χρόνια, έμεινε στη φυλακή 8

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το προφίλ των κατηγορουμένων και οι εκτιμήσεις για επικείμενο χτύπημα

Τον δρόμο για την φυλακή πήρε ξανά το πρώην ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών κι ενός μήνα για παράβαση του νόμου περί όπλων και κατοχή ναρκωτικών δια ιδίαν χρήση.

Τα δύο μέλη της ΟΥΚ που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της ίδιας μυστικής, αστυνομικής επιχείρησης για το οργανωμένο έγκλημα, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Ναυτοδικείου. Ο ένας κατηγορείται για το κακούργημα της κατοχής εκρηκτικών για τα εκρηκτικά και ο άλλος για το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί όπλων. Παράλληλα, σε βάρος του τέταρτου κατηγορούμενου, πορτιέρη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί όπλων.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το πρώην ηγετικό στέλεχος των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχε καταδικαστεί σε 76 χρόνια κάθειρξης, με εκτιτέα τα 20, αλλά εξέτισε μόνο οκτώ, καθώς αποφυλακίστηκε το 2019, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μετά την αποφυλάκισή του πέρασε από την τρομοκρατία στον «σκληρό» ποινικό χώρο. Σε αυτό φαίνεται πως συνέβαλε η συνύπαρξη και η φιλική σχέση που ανέπτυξε στις φυλακές με «βαριά ονόματα» του οργανωμένου εγκλήματος.

Το πρώην μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στη διάρκεια της κράτησής του, αλλά και μετά είχε διασυνδέσεις με τη Greek Mafia. Μεταξύ των ποινικών με τους οποίους είχε επαφές ήταν και ο Βασίλης Ρουμπέτης (γνωστός και ως Ράμπο), ο οποίος δολοφονήθηκε πέρυσι.

Πυρήνες της Φωτιάς – Greek Mafia: Μία σχέση που (ίσως) μετράει χρόνια

Ο Βασίλης Στεφανάκος, που το 2018 έπεσε νεκρός στο Χαϊδάρι, με τον εκτελεστή του να αδειάζει επάνω του έναν γεμιστήρα Καλάσνικοφ, σε συνέντευξή του, είχε εκφράσει την εκτίμησή του για τα μέλη των «Πυρήνων» που είχε γνωρίσει στη φυλακή, ενώ και εκείνα τον αποκαλούσαν φίλο.

Οι εκτιμήσεις για επικείμενο χτύπημα

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ετοίμαζαν μεγάλο χτύπημα, με τις εκτιμήσεις πάντως να κλίνουν περισσότερο στο σενάριο της πιθανής επίθεσης ποινικού και όχι τρομοκρατικού χαρακτήρα.

Στο «μικροσκόπιο» οι σημειώσεις του πρώην στελέχους των «Πυρήνων»

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών έχει μπει ένα τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην στελέχους των Πυρήνων, τα κινητά και οι υπολογιστές του που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης. Η ΕΛΑΣ αναζητά πιθανά στοιχεία για επαφές ή για τον πιθανό στόχο μιας ενδεχόμενης επίθεσης.

Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορός του Γ. Καρκανιάς, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος διέμενε σε άλλο χώρο από αυτόν που εγινε η έρευνα των αρχών καθώς «είχε φύγει από το συγκεκριμένο σπίτι επειδή φοβόταν για σωματική του ακεραιότητα. Δημοσιεύματα έλεγαν ότι θα είναι το επόμενο θύμα στο πόλεμο της Greek mafia» πρόσθεσε.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε πως το πιστόλι το είχε αγοράσει η έγκυος σύντροφός του από την Ομόνοια, η οποία διαμένει στο σπίτι που έγινε η έρευνα, για λόγους αυτοπροστασίας, κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνούσε.

Γνωστά στις αρχές και τα δύο μέλη των ΟΥΚ

Γνωστά στις αρχές ήταν όμως και τα δύο μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας είχε συλληφθεί το 2023 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και περί ντόπινγκ, ενώ είχε συλληφθεί και το 2012 καθώς είχε παρασύρει με μοτοσικλέτα μία γυναίκα με τα ανήλικα παιδιά της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρελθόν με συλλήψεις και δικογραφίες είχε και το δεύτερο στέλεχος των ΟΥΚ. Το 2014 είχε συλληφθεί για κατοχή φωτοβολίδων και πυροβόλων βολίδων, το 2020 είχε ξυλοκοπήσει πολίτη και το 2023 σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για οδήγηση χωρίς δίπλωμα.