Skip to main content

ΙΔΙΣΜΕ: Από το «Θέλω να γίνω Ρουβάς» στο ίδρυμα που μιλά για τους Ρωμιούς της Ανατολής και γεμίζει το Καστελόριζο με ιστορικά ντοκιμαντέρ

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία», την 1η Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: ΙΔΙΣΜΕ)

Το pontosnews.gr παρουσιάζει έναν πολύ σημαντικό φορέα, το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. Γράφει η Γεωργία Βορύλλα

Χαρτί και… φιλοξενία. Η μυρωδιά του πρώτου «συστατικού» και η αίσθηση του δεύτερου έχουν διαποτίσει τον ισόγειο χώρο στην Παλλήνη όπου στεγάζεται το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ). Με σήμα το λυχνάρι και έμπνευση από τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως που ιδρύθηκε το 1861, έχει ως κινητήρια δύναμη την Ειρήνη Σαρίογλου και μια ομάδα ιστορικών που είναι όλοι διδάκτορες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Τη σφραγίδα του την βρίσκουμε σε βιβλία, ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Beyond borders».

«Καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου έχουν παίξει δύο φορείς: ο ένας είναι του 19ου και ο άλλος του 20ού αιώνα» λέει στο pontosnews.gr η Ειρήνη Σαρίογλου, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας και γενική γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ. Πρόεδρος είναι ο διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα Παναγιώτης Πουλάκος. «Είναι ιστοριοδίφης, αλλά και οικονομολόγος – η φωνή της λογικής, “μαζεύει” εμάς τους ιστορικούς και μας βάζει όρια», εξηγεί η ίδια.

Διαβάστε περισσότερα