Skip to main content

Τι διάβασαν οι αναγνώστες μας το 2023

Τα πιο δημοφιλή άρθρα της χρονιάς που πέρασε

Τι απασχολεί τους αναγνώστες μας; Ποια θέματα πρέπει να προτάξουμε; Σε ποια να δώσουμε έμφαση, πού χρειάζεται δεύτερη ανάγνωση και ανάλυση; Τι θα δώσει μία βαθύτερη οπτική των πραγμάτων και τι θα βοηθήσει σε απλά, πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας; Τα ερωτήματα αυτά τίθενται πολύ συχνά σε ένα newsroom, αν και και κάποιες φορές η επικαιρότητα έχει τη δική της δυναμική και ανατρέπει κάθε σκέψη και σχέδιο.

Το 2023 ήταν ένα έτος που μας έβαλε με φόρα στον θαυμαστό νέο κόσμο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), τον κόσμο στον οποίο τo ChatGTP και τα άλλα chatbots – ανταγωνιστές του μας έδωσαν συνέντευξη, απάντησαν σε email εκ μέρους μας, έγραψαν ποιήματα, πήραν πτυχία, απείλησαν να πάρουν τη δουλειά μας, έμαθαν σαν άνθρωποι να λένε ψέματα και να… τεμπελιάζουν. Η AΙ μάγεψε και τρόμαξε στον ίδιο βαθμό με τις δυνατότητες που φέρνει και είχε παρουσία με πληθώρα άρθρων στα πρώτα 100, αλλά όχι στην πρώτη 20αδα.

Γιατί το 2023 δεν έφερε μόνο το τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός. Ήταν μία σκληρή – από πολλές απόψεις – χρονιά. Μία χρονιά αιματηρών πολέμων, που συγκλόνισαν τον κόσμο και τεράστιων φυσικών καταστροφών, μπροστά στις οποίες νιώσαμε αβοήθητοι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός του. Και ένας νέος πόλεμος ξέσπασε κοντά στη γειτονιά μας, με τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να απαντήσει με ανηλεές σφυροκόπημα της Γάζας. Μία αιματοχυσία δίχως τέλος…

Ήταν το έτος κατά το οποίο πάνω από 808.000 στρέμματα στον Έβρο έγιναν στάχτη και στο οποίο η Θεσσαλία και και η Μαγνησία βυθίστηκαν στο νερό και τη λάσπη.

Ήταν η χρονιά της οπαδικής βίας, των στυγνών εγκλημάτων, της «γενοκτονίας» στην άσφαλτο. Και η χρονιά κατά την οποία αποχαιρετήσαμε μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, αλλά και αγαπημένα πρόσωπα της μικρής οθόνης και της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Και ήταν βεβαίως και μία εκλογική χρονιά. Οι βουλευτικές εκλογές ήταν εκείνες που απασχόλησαν έντονα προεκλογικά και γέννησαν ένα νέο πολιτικό τοπίο με απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ και ισχυρές αναταράξεις, νέο αρχηγό και διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αυτοδιοικητικές, αν και δεν φαίνονταν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον έως και την ώρα της κάλπης, ήταν εκείνες για τις οποίες διαβάσαμε τελικά περισσότερο, χάρη στις εκπλήξεις στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ανατροπές του β’ γύρου σε σημαντικές περιφέρειες. Και ήταν και μία χρονιά ηχηρών παραιτήσεων και αποπομπών.

Υπάρχουν και εκείνα τα θέματα βεβαίως, που μας απασχολούν διαχρονικά και δεν είναι άλλα από τι θα βγει από την τσέπη μας (βλ. Τέλη κυκλοφορίας και φόροι), αλλά και τι θα μπορούσε να μπει στο πορτοφόλι μας (βλ. Φορολοταρία και επιδόματα).

Έτσι οι αναγνώστες μας:

Εκ μέρους όλης της ομάδας της Ναυτεμπορικής ένα μεγάλο «ευχαριστώ», που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας και πολλές ευχές για ένα νέο έτος με υγεία, δημιουργία και περισσότερες ευχάριστες ειδήσεις.