Skip to main content

Έβρος: Η έκταση που έχει καεί είναι μεγαλύτερη από τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Υόρκη

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

808.000 στρέμματα βάσει ανάλυσης του Meteo.

Η έκταση που έχει καεί στον Έβρο είναι τεράστια και ίσως δεν έχει γίνει αυτό ακόμη αντιληπτό. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του meteo χθες Δευτέρα, η πυρκαγιά έχει κατακάψει 808.00 στρέμματα, δηλαδή 808 τετραγωνικά χλμ: δηλαδή έκταση μεγαλύτερης της Σιγκαπούρης (733,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και της Νέας Υόρκης (770 τετραγωνικά χλμ).

Τα 808.000 στρέμματα ξεπερνούσε έως χθες, Δευτέρα, το μεσημέρι, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των φωτιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, βάσει ανάλυσης του Meteo επί των νεότερων δορυφορικών δεδομένων που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Φωτιά στον Έβρο: Πάνω από 808.000 στρέμματα η καμένη έκταση

«Να ξεχάσουμε το δάσος της Δαδιάς όπως ήταν»

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς», σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τεράστια οικολογική καταστροφή.

«Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.

«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.

Δεκάδες νεκροί

Η φωτιά στον Έβρο είναι μόνο μία από τις πολλές πυρκαγιές που καίνε ή έκαψαν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις γης – πάνω από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το EFFIS. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στον Έβρο, ενώ οι νεκροί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού συνολικά είναι κοντά στους 30.

Η καταστροφή αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που συνιστά η κλιματική αλλαγή για τη χώρα: Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρή καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εθνικές [και] συλλογικές προσπάθειες πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει πιο βίαιων εποχών πυρκαγιών», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Γιάνες Λέναρτστιτς.