Skip to main content

Αυτή θα είναι η επόμενη παραίτηση

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μηταράκης, Βαρβιτσιώτης, Ζαούτης και τώρα περιμένουμε τον επόμενο, σε μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο σχήμα του «επιτελικού κράτους».

Ποια θα είναι η επόμενη παραίτηση/ καρατόμηση; Είναι το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου, που απασχολεί τα δημοσιογραφικά γραφεία αυτές τις ημέρες. Δύο υπουργοί και ένας επικεφαλής μεγάλου οργανισμού με κρίσιμο ρόλο (δημόσια υγεία) σε 2 μήνες θητείας της κυβέρνησης – ενδεχομένως να είναι και ρεκόρ. Μηταράκης, Βαρβιτσιώτης, Ζαούτης και τώρα ψάχνουμε τον επόμενο, σε μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο σχήμα του «επιτελικού κράτους».

Αν δεν είχαμε όμως την παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη χθες, για να ασχολούμαστε με το παρασκήνιο, το εάν έλειπε πολύ από τη χώρα ή ήρθε σε ρήξη με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα συζητούσαμε κάτι πολύ πιο σημαντικό: την έρευνα που διετάχθη από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ποιοι θα μπουν στο στόχαστρο; Περιφέρεια, δήμοι και τα αιρετά πρόσωπα που τους εκπροσωπούν. Και τι θα μπει στο μικροσκόπιο; Έργα που έμειναν στα χαρτιά (ή στις μακέτες), άλλα που έγιναν με κακοτεχνίες, βρέθηκαν μισά, δεν λειτούργησαν. Καθυστερήσεις και παραλείψεις Καταγγελίες για παρέμβαση στο φράγμα του Καράμπαλη. Αλλά και έργα «βίτρινας» στα οποία σπαταλήθηκαν πόροι προοριζόμενοι για αντιπλημμυρικά έργα.

Η εισαγγελική παρέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά όταν «ανέβηκε» η είδηση στα social media της Ν, δεν ήταν λίγοι οι αναγνώστες μας που σχολίασαν: «Τώρα, είναι αργά… Γιατί όλα αυτά δεν ελέχθηκαν πριν πλημμυρίσουμε»; Θα έπρεπε να έχει γίνει και αυτό, ναι. Αλλά και τώρα κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Αν δεν απαιτήσουμε και αυτό, είναι σαν να δεχόμαστε απλώς τη μοίρα μας. Σαν να περιμένουμε χωρίς αντίδραση την επόμενη καταστροφή. Και αν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραίτηση.