Skip to main content

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Ισχυρή απάντηση της ΕΕ στη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού»

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ζ. Μπορέλ: «Το Αζερμπαϊτζάν φέρει την ευθύνη να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ζουν στα σπίτια τους χωρίς εκφοβισμό και διακρίσεις».

«Η αναγκαστική μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού με στρατιωτικά ή άλλα μέσα θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή απάντηση από την ΕΕ», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση σήμερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της  ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι η Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού πληθυσμού και είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

«Έχουμε λάβει υπόψη τις αντίστοιχες ανακοινώσεις ότι επετεύχθη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αναμένουμε την άμεση και πλήρη παύση των εχθροπραξιών και την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε ο κ. Μπορέλ και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ καλεί το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που έχει ανάγκη, μεταξύ άλλων μέσω της πλήρους επαναλειτουργίας του διαδρόμου του Λατσίν σύμφωνα με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου 2023.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι ανθρωπιστικοί φορείς θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια».

Αζερμπαϊτζάν: «Θα μετατρέψουμε το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε παράδεισο»- Σταματά την επίθεση μετά την εκεχειρία

«Συνολικός και διαφανής διάλογος»

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ καλεί τους Αρμένιους του Μπακού και του Καραμπάχ να συμμετάσχουν επειγόντως σε έναν συνολικό και διαφανή διάλογο.

«Το Αζερμπαϊτζάν φέρει την ευθύνη να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ζουν στα σπίτια τους χωρίς εκφοβισμό και διακρίσεις. Η αναγκαστική μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού με στρατιωτικά ή άλλα μέσα θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή απάντηση από την ΕΕ», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης» υπογραμμίζει.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας. «Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να επιβεβαιώσει την κατηγορηματική δέσμευσή του για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Αλμάτι του 1991» σημειώνει.

Αρμενία: Έτοιμη να υποδεχτεί 40.000 οικογένειες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει περαιτέρω τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές της Αρμενίας, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και τη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία (EUMA) θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αναφέρει την κατάσταση ασφαλείας κατά μήκος της αρμενικής πλευράς των διεθνών συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

Η ΕΕ ζητεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενόψει της σύναψης μιας συνθήκης ειρήνης, και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη τέτοιων διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πλευρών, ιδίως υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την υποστήριξη του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί μακροχρόνια ειρήνη προς όφελος όλων των ανθρώπων της περιοχής.