Skip to main content

Θεσσαλία: Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων

Βλοχός Καρδίτσας, 11 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτ. Nick Paleologos / SOOC

Καταβλήθηκε ποσό που υπερβαίνει συνολικά τα 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Χρ. Τριαντόπουλο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή αποζημιώσεων ύψους 6.600 ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά περιοχών που επλήγησαν ολικά και σημαντικά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας, σημείωσε ότι καταβλήθηκε ποσό που υπερβαίνει συνολικά τα 25,6 εκατ. ευρώ χωρίς αυτοψία ή δήλωση σε πλατφόρμα.

Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι οι πρώτες αποζημιώσεις καταβλήθηκαν έπειτα από ένα δύσκολο έργο διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως διευκρίνισε, καταβλήθηκαν σε όσους δικαιούχους προέκυψαν από αυτό το έργο διασταυρώσεων.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις σε όλους τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν ολικά και σημαντικά από τις πλημμύρες, αλλά σε όσους προέκυψαν μετά τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων.

«Και αυτό διότι εντοπίστηκαν ελλείψεις στα δηλωθέντα στοιχεία από τους κατοίκους, αλλά ακόμα και απουσία δηλωθέντος IBAN στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ από τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Για αυτό το λόγο η ΑΑΔΕ, από χτες, έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία σε κάθε ΔΟΥ για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών για την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, η διαδικασία των διασταυρώσεων προχωρά τόσο από την ΑΑΔΕ, για την αυτοματοποιημένη διαδικασία, όσο και από τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να προχωρήσουν και άλλες καταβολές τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς. Ήδη, με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου των κλιμακίων, θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν, ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος. Επέστησε, δε, την προσοχή των πολιτών για απόπειρες εξαπάτησης που έχουν καταγραφεί.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλία: 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού τις τελευταίες ημέρες

Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Ανοίγει για Ι.Χ. και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων

Στα σκαριά υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων και ειδικό τέλος κλιματικής κρίσης