Skip to main content

Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Ανοίγει για Ι.Χ. και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων

Φωτ. Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η κυκλοφορία διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις

Αποδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, στις 17:00 στην κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις, το τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κυκλοφορία διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων, όπως ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Για τα βαρέα οχήματα θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση σε μεταγενέστερο χρόνο με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και την δυνατότητα ολοκλήρωσης των ελέγχων στο σώμα της οδού, το οποίο παραμένει πλημμυρισμένο στην επίμαχη περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών σε ξεχωριστή ανακοίνωση ανέφερε ότι μετά την πλήρη αποχώρηση των υδάτων από τα πρανή του αυτοκινητοδρόμου και σχετική επιθεώρηση θα δοθεί σε κυκλοφορία και για βαρέα οχήματα.

Εξαιρούνται του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά νεκρών ζώων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, αίρεται αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και από τις 6:00 π.μ. η εντολή παύσης είσπραξης διοδίων στα οχήματα έως 3,5 τόνων, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως). Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ορίζεται παράταση 48 ωρών στην εντολή μη είσπραξης διοδίων στους ανωτέρω δρόμους.

Επιπλέον, ορίζεται παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου).

Από το υπουργείο Υποδομών σημειώνεται ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι η εθνική οδός έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου λόγω των πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον θεσσαλικό κάμπο.

Το πρωί, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε δηλώσει ότι καταβαλλόταν προσπάθεια να ανοίξει εντός της ημέρας η εθνική οδός. Όπως ανέφερε, η πρόοδος των εργασιών ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Νωρίτερα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι αποδίδεται στην κυκλοφορία το σύνολο του Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου της Π.Ε. Τρικάλων, πλην των κατωτέρω οδών και σημείων:

  • Εθνική Οδός Τρικάλων – Καρδίτσης, στο τμήμα που περικλείεται από τη χ/θ 3ο χλμ. Ε.Ο. έως τη χ/θ 5,42 Ε.Ο., ήτοι από τη διασταύρωση Ε.Ο. με επ. οδό Λόγγου – Αγίας Κυριακής έως όρια Π.Ε. Τρικάλων με Π.Ε. Καρδίτσας (Γέφυρα «Παλαιολόγου»),
  • Επαρχιακό οδικό δίκτυο Δ.Ε. Ασπροποτάμου, Καστανιάς & Κλεινοβού Δήμου Μετεώρων,
  • Επ. οδός Κεραμιδίου – Λάρισας,
  • Επ. οδός Καλαμπάκας – Κρύας Βρύσης, στο ύψος της Γέφυρας «Διάβας»,
  • Επ. Οδός Τρικάλων – Κάτω Ελάτης, στο ύψος της Γέφυρας Τ.Κ. Βαλομανδρίου,
  • Γέφυρα «Γκίκα» επί της οδού Ελ. Βενιζέλου πόλεως Τρικάλων &
  • Πεζογέφυρες «Αγίου Κωνσταντίνου», «Πελέκη» ή «Αγίου Στεφάνου» και «Κουτσομηλίων» πόλεως Τρικάλων.

Παράλληλα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε, κατόπιν απόφασης του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης:

  • η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και κινούνται εντός της εδαφικής αρμοδιότητας Π.Ε. Κοζάνης, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων στην Π.Ε. Λάρισας και
  • η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας που έχουν ως τελικό προορισμό οποιαδήποτε περιοχή νοτίως του Τύρναβου και κινούνται εντός της εδαφικής αρμοδιότητας της Π.Ε. Κοζάνης.

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί ανά την επικράτεια λόγω των πλημμυρών, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. (15-09-2023, 13:30).

Δείτε ΕΔΩ την κίνηση στους δρόμους.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλία: Ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα – Διαρρήξεις και κλοπές σε πλημμυρισμένες περιοχές

Στα σκαριά υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων και ειδικό τέλος κλιματικής κρίσης