Skip to main content

Μετά τον υδάτινο εφιάλτη ο υγειονομικός κίνδυνος: Τι πρέπει να προσέξουν οι πλημμυροπαθείς

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Σύσταση του υπ. Υγείας στους πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό και σφραγισμένα τρόφιμα

«Καμπανάκι» για τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία κρούουν οι ειδικοί, με το υπουργείο Υγείας να απευθύνει συστάσεις στους πλημμυροπαθείς για την προστασία τους από τυχόν απειλές για τη δημόσια υγεία.

Σε δηλώσεις της σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε πως σε όλες τις πληγείσες περοιχές διενεργούνται έλεγχοι από εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι αυτό ασφαλές. Όπως είπε, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημα ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό «να αποφεύγουμε επαφή με μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες να μην αφήνουμε τα κατοικίδια να κινούνται στις λάσπες ή να πίνουν νερό από εκεί γιατί το αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένο».

Όπως εξήγησε, «τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά, νεκρά ζώα και είναι σημαντικό να μπορούμε να απομονώνουμε τα ζωντανά (κατοικίδια και ζώα εκτροφής) από περιοχές όπου υπάρχουν νεκρά ζώα.

Πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν οι διαδικασίες καύσης και ταφής.

Ήδη, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός έχει ξεκινήσει εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων τόσο από κτηνοτροφικές ομάδες και από τις πληγείσες περιοχές.

Οι πολίτες που επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως νεκρά ζώα – ερπετά ή τρωκτικά, αλλά και κατοικίδια – μπορεί να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους μαζί με φερτά υλικά. Για τον λόγο αυτό η κ. Αγαπηδάκη συνέστησε στους πολίτες να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό ειδικά ρούχα και γαλότσες και να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες.

Το κέντρο αναφοράς στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή και σφραγισμένα τρόφιμα, να προσέχουν το νερό και η τροφή τους να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες.

Επιπλέον αν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους, οι οποίες κατ’ αναλογία αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας και γίνεται διερεύνηση της αιτιολογίας των ασθενειών, προκειμένου να εξακριβώνεται αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενή αίτιο ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται.

naftemporiki.gr