Skip to main content

Το φαινόμενο της καμινάδας στην Πάρνηθα: Οι εκρήξεις φωτιάς και η νέα μάχη

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πώς φούντωσε και πάλι το μέτωπο - Αγωνιώδης μάχη να σωθεί ο μόνος «πνεύμονας» της Αττικής

Το βράδυ της Τετάρτης η ένταση της φωτιάς στην Πάρνηθα φαινόταν να υποχωρεί, οι δασοκομάντος είχαν μπει στη μάχη και κάποιοι εξέφραζαν αισιοδοξία ότι το ξημέρωμα της Πέμπτης θα βρει την κατάσταση πολύ καλύτερη. Τα «θηρία» της φύσης απέδειξαν και πάλι πόσο απρόβλεπτα και δύσκολα στην αντιμετώπισή τους είναι.

Περίπου στις 03:20 είχαμε αιφνίδιες «εκρήξεις» φωτιάς μέσα στη χαράδρα, όπου είχαν διεισδύσει οι φλόγες.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία είναι γνωστή ως «φαινόμενο της καμινάδας». Οι συνθήκες ήταν και πάλι εκτός κάθε ελέγχου.

Πυρκαγιές: Τι είναι το πυρονέφος που είδαμε στην Πάρνηθα

Οι εκκενώσεις των οικισμών

Λίγο μετά τις 04:30 με τους ανέμους να εντείνονται και να αλλάζουν φορά η φωτιά εισέβαλε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής για να κάψει και πάλι σπίτια. Ο οικισμός είχε εκκενωθεί λίγο νωρίτερα, ενώ εντολή εκκένωσης είχε λάβει και ο Άγιος Νικόλαος.

Πολλοί ακόμη οικισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν, εάν κριθεί αναγκαίο. Χθες, εκτιμάται, ότι είχαν καεί τουλάχιστον 15 κατοικίες στην περιοχή.

Η μάχη για τον Εθνικό Δρυμό

Πλέον η φωτιά ανεβαίνει την πλαγιά και έχει κάψει ένα κομμάτι στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού. Μία μεγάλη μάχη – και από τα εναέρια μέσα – είναι σε εξέλιξη με στόχο να σωθεί τουλάχιστον ο «πυρήνας» του Εθνικού Δρυμού – ο μόνος «πνεύμονας» στην Αττική.

Πάρνηθα: Καρέ-καρέ η εξάπλωση της πυρκαγιάς (βίντεο)