Skip to main content

Νέα Φιλαδέλφεια: Γιατί οι χούλιγκαν επιτέθηκαν ανενόχλητοι

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σωρεία λαθών και παραλείψεων πριν τη φονική επίθεση.

Σειρά από λάθη, παραλείψεις και άστοχες εκτιμήσεις παραγόντων της ΕΛ.ΑΣ αποκαλύπτονται στην υπόθεση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την αιματηρή επιδρομή των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι μαζί με τους Έλληνες συνεργούς τους έφτασαν ανενόχλητοι έξω από το γήπεδο της Ένωσης το βράδυ της Δευτέρας.

Τα ερωτήματα, για την αντιμετώπιση των χούλιγκαν από τις ελληνικές αρχές,  αντί να απαντώνται πολλαπλασιάζονται.

Από την πρωτοφανή ανεμπόδιστη έλευση των χούλιγκαν, που έφτασαν οδικώς από την Κροατία στην χώρα μας, και την διακριτική παρακολούθηση στην εθνική οδό, από την οποία κατάφεραν να διαφύγουν οι χούλιγκαν μέσω της παραπλανητικής διάσπασής τους προκειμένου να μην εντοπίζονται εύκολα, μέχρι τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι η αστυνομία γνώριζε δύο μέρες νωρίτερα για την έλευσή τους και τις δημοσιογραφικές πηγές που κάνουν λόγο για ενημερωτικά σημειώματα που καλούσαν τις αστυνομικές υπηρεσίες να λάβουν «επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα», αλλά έμειναν αδιάβαστα και ένα σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ που δομήθηκε υπό το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε κίνδυνος.

Φονική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια: Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα

Αποκαλυπτικά έγγραφα

Τα έγγραφα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν ότι η αστυνομία γνώριζε από πριν για την έλευση των χούλιγκαν στην Ελλάδα, ενώ στην έκθεση του τμήματος Αθλητικής Βίας γινόταν ειδική αναφορά στο αδίστακτο προφίλ τους. Τα έγγραφα ενημέρωναν ακόμα για τον τρόπο δράσης τους, τους πιθανούς στόχους στην Ελλάδα καθώς και τα σημεία που θα διέμεναν στην Αθήνα.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται ωστόσο στη δημοσιότητα σταδιακά ρίχνουν φως στις παραλείψεις και τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών, συμπληρώνοντας τα κενά στη διαδρομή του πώς φτάσαμε από το υπάρχει ενημέρωση δύο μέρες νωρίτερα στο να μην υπάρξει καμία ουσιαστική ενέργεια παρεμπόδισης στην πορεία των χούλιγκαν.

Δεν περίμεναν την επίθεση

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που αναφέρει ότι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.- που σε μεγάλο μέρος της πορείας των χούλιγκαν μέσα στην Ελλάδα δεν είχαν εντοπίσει την κίνησή τους- είχαν την βεβαιότητα ότι το κομβόι των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα κατέληγε για διανυκτέρευση σε στέκια Ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας. Έτσι όταν εντοπίστηκαν οι Κροάτες χούλιγκαν στα διόδια της Ελευσίνας, όπου βρίσκονταν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας, αλλά και μια μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της πορείας των χούλιγκαν, δόθηκε η εντολή για αποδέσμευση. «Ασ’ τους… Πάνε να κοιμηθούν».

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών σχετικά με την ανεμπόδιστη επέλαση των χούλιγκαν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εκτός από τις αναφορές των αξιωματικών, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι από την εσωτερική έρευνα θα αποδοθούν ευθύνες «σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή» και υπογράμμιζαν την «πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Βέβαια το μέγεθος της επιχειρησιακής αστοχίας από μέρους της ΕΛ.ΑΣ είναι τέτοιο που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο εξαντλείται στο σώμα της Αστυνομίας, και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Σε αυτό ακριβώς εστιάζει η αντιπολίτευση βάζοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Ο ίδιος, ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης του Μεγάρου Μαξίμου, έχει κάνει λόγο για τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης, ενώ μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και για πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος δήλωσε χθες πως ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Οικονόμου είχαν ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.