Skip to main content

Νέα Φιλαδέλφεια: 15-20 στελέχη της ΕΛΑΣ στο επίκεντρο της εσωτερικής έρευνας

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS

Στο πλαίσιο της ΕΔΕ θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης

Με εντατικούς ρυθμούς «τρέχει», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών σχετικά με την ανεμπόδιστη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν που αιματοκύλησαν τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, και στόχος, όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο, είναι η διακρίβωση των συμβάντων από την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες «σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Εκτός από τις αναφορές των αξιωματικών, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛΑΣ να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών».

Προαναγγελία για νέες καρατομήσεις

Στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έδωσε χθες εντολή για την άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ από τις θέσεις τους. Ο ίδιος διαμήνυσε μάλιστα ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις αξιωματικών στο πλαίσιο της απόδοσης ευθυνών δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική ΕΔΕ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι υπήρξε τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης σχετικά με την κάθοδο των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν.

Ο υπουργός απάντησε και στις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης που ζήτησε την παραίτησή του, σημειώνοντας πως ο εύκολος δρόμος θα ήταν να παραιτηθεί για να αποφύγει την κριτικη. Δήλωσε μάλιστα πως δεν θα είχε κανένα ενδοιασμό να υποβάλει την παραίτησή του αν το ζήτημα είχε να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό.

naftemporiki.gr