Skip to main content

Φονική επιδρομή στη Ν. Φιλαδέλφεια: «Καρατομήσεις» στην ΕΛΑΣ και θύελλα πολιτικών αντιδράσεων

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη - Ζητεί απαντήσεις στα «αμείλικτα» ερωτήματα για την τραγωδία

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, αλλά και ραγδαίες εξελίξεις στο σώμα της ΕΛΑΣ πυροδότησε η φονική επιδρομή χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 29χρονος φίλαλθος της ΑΕΚ.

Στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ δέχονται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση, που σύσσωμη ζητεί απαντήσεις για το πώς παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών από την UEFA, η φάλαγγα των χούλιγκαν διέσχισε τη χώρα χωρίς να ακινητοποιηθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έδωσε εντολή για την άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ από τις θέσεις τους, ανακοινώνοντας παράλληλα εσωτερική έρευνα για την υπόθεση ώστε να αποδοθούν ευθύνες «σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Ο ίδιος ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε με δήλωσή του ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο το γεγονός της διέλευσης των Κροατών χούλιγκαν από τα ελληνικά σύνορα και την πορεία τους μέχρι την Αθήνα, σημείωσε ότι η πρόληψη από πλευράς αρχών απέτυχε και τόνισε ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις αξιωματικών δεν θα σταματήσουν εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί

Στηλιτεύοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για επιχειρησιακό φιάσκο, επισημαίνοντας πως η ελληνική πολιτεία αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί».

«Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος…. Θα ήταν το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας για το γεγονός ότι κομβόι με ακροδεξιούς χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μέχρι την Αθήνα και δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο» επισήμανε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της.

Για «σοβαρές ευθύνες και αναπάντητα ερωτήματα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι αδιανόητο να θρηνούμε ξανά ένα νέο παιδί, φίλαθλο της ΑΕΚ, που δολοφονήθηκε από Κροάτες χούλιγκαν. Και ενώ την ίδια ώρα, άλλοι 8 φίλαθλοι νοσηλεύονται τραυματισμένοι» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος, σε ανάρτησή του. Επισήμανε ακόμη πως «είναι αδιανόητη η ανενόχλητη από τις ελληνικές αρχές μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παρά την απαγόρευση της UEFA».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο θυμός και η θλίψη δεν αρκούν, χρειάζονται απαντήσεις

«Χούλιγκαν, νεοναζί δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν νέο άνθρωπο, με την αστυνομία προκλητικά απούσα και την κυβέρνηση ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες», σημείωσε, σε δήλωσή του, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο θυμός και η θλίψη δεν αρκούν. Χρειάζονται απαντήσεις για το πώς και το γιατί φτάσαμε εδώ. Τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος» πρόσθεσε.

Έφη Αχτσιόγλου: Αμείλικτα τα ερωτήματα και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Για «αμείλικτα ερωτήματα» που ανακύπτουν προς την κυβέρνηση και την αστυνομία για τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε λόγο και υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, οι αρμόδιοι οφείλουν απαντήσεις για τα εξής:

  • «Πώς Κροάτες ακροδεξιοί χούλιγκαν διέσχισαν σε κομβόι τη χώρα, ανενόχλητοι, με στόχο την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών από την UEFA;
  • Η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνώριζαν ή όχι, παρακολουθούσαν ή όχι την πορεία των χούλιγκαν, γνώριζαν ή όχι τις διασυνδέσεις τους με Έλληνες χούλιγκαν;
  • Γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια να σταματήσει το κομβόι θανάτου που κατευθυνόταν στην Αθήνα;
  • Πώς κατάφεραν οι χούλιγκαν να διασχίσουν όχι μόνο την εθνική οδό αλλά και την πόλη, να πάρουν οργανωμένοι σε τάγμα εφόδου τον ηλεκτρικό και να φτάσουν μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ;».

«Ο κ. Οικονόμου οφείλει να δώσει όλες τις απαντήσεις και ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τα αρμόδια στελέχη της αστυνομίας παραμένουν στη θέση τους μετά από αυτή την τραγωδία» κατέληξε.

Νίκος Παππάς: Υπόλογη η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη» δήλωσε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση «δεν μπορεί να μιλά μόνο για έναν ακόμα ‘κρίκο οπαδικής βίας’, όταν σε κάθε κρίση αποκαλύπτονται οι κρίκοι της δικής της ανικανότητας. Μια φάλαγγα χούλιγκαν, φορτωμένη με κάθε λογής όπλα και παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, διέσχισε όλη τη χώρα οδικώς, έφτασε στην Αττική, χρησιμοποίησε τα ΜΜΜ και έκανε απόβαση σε μια λαϊκή περιοχή, επιτιθέμενη με βία και προκαλώντας το χάος» συμπλήρωσε για να προσθέσει πως η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις.

Ν. Ανδρουλάκης: Κόλαφος το εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ – Αναμένουμε άμεσα παραίτηση του Γ. Οικονόμου

Την ανάληψη ευθύνης για το «επιχειρησιακό φιάσκο» και την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, με αιχμή τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων της ΕΛΑΣ.

«Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου που καταδεικνύει ότι τελούσε εν γνώσει τους, η μετακίνηση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας είναι κόλαφος. Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεται ως επιχειρησιακό σχέδιο η ‘διακριτική παρακολούθηση τους’» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως σημείωσε «οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την Εθνική Οδό ως την Αθήνα, σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA. Χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, αποβιβάστηκαν σε σταθμό κοντά στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και κινήθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια προς το γήπεδο της ΑΕΚ».

«Άλλο ένα δείγμα ‘αποτελεσματικότητας’ του αποτυχημένου «επιτελικού κράτους» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε πως «η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες

Τεράστιες ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του, ο Περισσός ανέφερε συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση είναι υπόλογη «για το γεγονός ότι οι οργανωμένοι Κροάτες χούλιγκαν ταξίδεψαν οδικώς, κυκλοφορούσαν οπλισμένοι και έφτασαν ανενόχλητοι στο γήπεδο της ΑΕΚ και μάλιστα σε συνθήκες απαγόρευσης μετακίνησης οργανωμένων οπαδών».

naftemporiki.gr