Skip to main content

Νέα Φιλαδέλφεια: Ήξεραν για την κάθοδο των χούλιγκαν, αλλά η φονική επιδρομή δεν απετράπη

(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Εσωτερικά έγγραφα της ΕΛΑΣ καταδεικνύουν ότι οι προθέσεις των Κροατών χούλιγκαν ήταν γνωστές εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες, γεννώντας νέα ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρμόδιων

Φως στις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια και την …ανεμπόδιστη μετάβασή τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, αναμένεται να ρίξει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Εσωτερικά έγγραφα της ΕΛΑΣ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι οι προθέσεις των Κροατών χούλιγκαν ήταν γνωστές εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες και εντείνουν τα ερωτήματα γύρω από τους χειρισμούς των αρμόδιων και για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε έναν 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το Αρχηγείο του Σώματος με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα, αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς θα έπρεπε να γίνει έλεγχος και να ενημερωθεί η Αθήνα.

Τι γνώριζαν οι αρχές

(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους είχε αποστείλει τρία έγγραφα στο Αρχηγείο, αρχής γενομένης από τις 6-8-2023, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας ότι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περίπου 100 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς ελληνικής ομάδας, ή θα διέμεναν σε σπίτια Airbnb, ενώ επίσης αναφέρονταν πληροφορίες ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ενημερώθηκαν για αυτές τις αφίξεις και οργανώνονταν γύρω από το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες εκδόθηκε η διαταγή του Αρχηγείου που εστάλη στην Κακαβιά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρά την ενημέρωση και το γεγονός ότι υπήρξε πληροφόρηση και από το Μαυροβούνιο ότι πέρασαν και από εκεί, οι χούλιγκαν κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα και να προκαλέσουν τα σοβαρότατα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των χούλιγκαν εντοπίστηκε στα διόδια Ελευσίνας από την Ασφάλεια, ενώ πολλοί έκαναν στάση στο Κιάτο, από όπου κινήθηκαν τμηματικά, είτε με τα αυτοκίνητα τους είτε με τον Προαστιακό, με προορισμό την Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, με περίπου 25 αυτοκίνητα, κατέληξε χτες το βράδυ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου μαζί με Έλληνες οπαδούς που τους περίμεναν, μετέβησαν με τρένο στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

ΣΤΑΣΥ: Ο σταθμάρχης του μετρό ενημέρωσε άμεσα για τους χούλιγκανς

Ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί δεν εμποδίστηκαν να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ο σταθμάρχης του μετρό ενημέρωσε την ΕΛΑΣ αμέσως μόλις εντόπισε την παρουσία των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Γραμμή 1, το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η ΣΤΑΣΥ αναφέρει: «Πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό “Ειρήνη” και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου και τον ελεγκτή ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ για την παρουσία των ατόμων στον σταθμό και την επιβίβασή τους σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά. Η πληροφορία διαβιβάστηκε άμεσα στον συντονιστή του σχεδίου “Αριάδνη” της ΕΛ.ΑΣ. Τα άτομα αποβιβάστηκαν στον σταθμό “Περισσός”».

Συνοριακός Σταθμός Κακαβιάς: Eνημερώσαμε για τη διέλευσή τους

Ενημέρωση προς την ΕΛΑΣ είχε υπάρξει και από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ομάδα περίπου 80 Κροατών πέρασε χθες, Δευτέρα, από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Κατά την ίδια πηγή, το προσωπικό του Σταθμού και η αστυνομία προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και των οχημάτων, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Αφού τους επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους, οι αστυνομικοί του Τμήματος Κακαβιάς ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διέλευση της ομάδας των 80 ατόμων.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Θα εντοπισθούν και θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες

Υπενθυμίζεται ότι στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έδωσε εντολή νωρίτερα σήμερα για την άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ από τις θέσεις τους, ανακοινώνοντας παράλληλα εσωτερική έρευνα για την υπόθεση ώστε να αποδοθούν ευθύνες «σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Σε δήλωσή του ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο το γεγονός της διέλευσης των Κροατών χούλιγκαν από τα ελληνικά σύνορα και την πορεία τους μέχρι την Αθήνα, σημείωσε ότι η πρόληψη από πλευράς αρχών απέτυχε και διαμήνυσε ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις αξιωματικών δεν θα σταματήσουν εδώ.

Για τους λόγους αυτούς, όπως δήλωσε, έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «για την τάχιστη διεξαγωγή της εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Η επιδρομή των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια προκάλεσε και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Μεταξύ άλλων, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να διερευνηθεί γιατί ενώ οι Κροάτες εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία στην εθνική οδό, κατάφεραν να φθάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

naftemporiki.gr