Skip to main content

Έκανε 10 χρόνια έρευνας για το τι μας κάνει ευτυχισμένους: Τι κατάλαβε ότι αγνοούμε οι περισσότεροι

Δεν αξιοποιούμε το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας

Η Γκρέτσεν Ρούμπιν ερευνήτρια και συγγραφέας μπεστ σέλερ του «The Happiness Project» επί 10 χρόνια έπαιρνε συνεντεύξεις από ανθρώπους όλων των ηλικιών για να δει τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή. Μέσα από αυτές, αλλά και μελετώντας επιστημονικά κείμενα αιώνων, είχε καταλήξει σε ορισμένες βασικές παραδοχές για το πώς μπορεί κανείς να δυναμώσει τις σχέσεις του, να αυξήσει την ενέργειά του, να έχει κίνητρο για δημιουργία. Αλλά, όπως αφηγείται στο CNBC, πριν από μερικά χρόνια, άρχισε να παρατηρεί ότι αισθάνεται αποκομμένη από τους άλλους ανθρώπους και από τον εαυτό της.

«Ξαφνικά, συνειδητοποίησα ότι αντιμετώπιζα το σώμα μου σαν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο εγκέφαλός μου στην πόλη. Αλλά στην πραγματικότητα το σώμα μου – μέσω των πέντε αισθήσεών μου – ήταν η ουσιαστική μου σύνδεση με τον κόσμο. Και αυτό το είχα ξεχάσει. Δεν ήθελα να φτάσω στο τέλος της ζωής μου και να πω: “Μου συνέβησαν τόσα πολλά πράγματα. Μακάρι να είχα δώσει σημασία”».

Ενώ έγραφε το βιβλίο της «Life in Five Senses» ανακάλυψε πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αξιοποιούμε το πιο ισχυρό «όπλο» που έχουμε για να μας κάνει ευτυχισμένους: Τις 5 αισθήσεις μας. Να πώς μπορούν να αξιοποιηθούν:

1. Χρειάζεστε μια έκρηξη ενέργειας και ευθυμίας; Χρησιμοποιήστε την όσφρησή σας

Όταν χρειάζεστε μια γρήγορη ψυχική ανάταση, μπορείτε να απολαύσετε όμορφες μυρωδιές, οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει μία γλυκιά ανάμνηση, αλλά και να σας κάνει να αισθανθείτε πιο έντονα το τώρα: από τις καθαρές πετσέτες έως το άρωμα του ξύλου ή της βροχής.

2. Είστε στρεσαρισμένος; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της αφής 

Αντικείμενα όπως fidget spinners, ζύμη, λούτρινα κουκλάκια, μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο ήρεμοι. Είναι πραγματικά ανακουφιστικό για τους ανθρώπους να αγγίζουν κάτι απαλό και ζεστό ή οποιοδήποτε αντικείμενο τους δίνει αίσθηση «ασφάλειας». Η ίδια όταν βρίσκεται στα παρασκήνια πριν από μία μεγάλη ομιλία, κρατάει ένα στυλό.

3. Αισθάνεστε μη παραγωγικοί; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση του ήχου 

Η Ρούμπιν ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο μπορώ να ελέγχει το περιβάλλον της, τόσο λιγότερο ενοχλείτα από τους θορύβους, που αποσπούν την προσοχή.

4. Χρειάζεστε μια δημιουργική σπίθα; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της όρασής σας

Όταν χρειάζομαι λίγη έμπνευση, προσπαθώ να εντοπίσω τις μικρές λεπτομέρειες. Στις καθημερινές μου βόλτες, αντί να χάνομαι στις σκέψεις μου, δίνω στον εαυτό μου εργασίες: Ψάξτε για το μωβ χρώμα ή στα δέντρα ή στα καπέλα.

Θα μελετούσα τα υλικά των διαφόρων πολυκατοικιών. Το ένα ήταν φτιαγμένο από σκούρο κόκκινο – καφέ τούβλα, το επόμενο από λευκό τούβλο, το επόμενο από κιτρινωπές λείες πέτρινες πλάκες. Είχα περπατήσει εκατοντάδες φορές αυτά τα τετράγωνα και ποτέ δεν είχα παρατηρήσει την αναντιστοιχία πριν.

Όσο περισσότερο κοίταζα, τόσο πιο δυνατή η συνήθεια μεγάλωνε. Βρήκα περισσότερη ομορφιά – στο εκπληκτικό πορτοκαλί τουίντ του γυναικείου τριχώματος, σε ένα κοπάδι πουλιών που τριγυρνούσαν από πάνω – και επίσης βρήκα περισσότερη ιδιοτροπία.

5. Θέλετε να νιώθετε πιο κοντά με άλλους ανθρώπους; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της γεύσης 

Η απόλαυση μοναδικών φαγητών και γεύσεων με άλλους ανθρώπους είναι ένα από τα αρχαιότερα και παγκόσμια έθιμα του ανθρώπου. Για να συνδεθείτε περισσότερο με τους ανθρώπους, απλά απολαύστε μαζί ένα ωραίο γεύμα. έκανα ένα «πάρτι γεύσης».