Skip to main content

Τέμπη: Εν αναμονή της απολογίας των τριών κατηγορουμένων

REUTERS/Alexandros Avramidis

Από το εισαγγελικό... κόσκινο τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δεχθούν κλήση από τον εφέτη ανακριτική για να απολογηθούν οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να έχουν ποινικές ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στόχος είναι ο ανακριτής να λάβει γνώση όλων των πληροφοριών που χρειάζεται και να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την μοιραία βραδιά.

Πάντως, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, η κλήση δεν αποκλείεται να γίνει και μέσα στην ημέρα καθώς έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που ασκήθηκαν διώξεις στον επιθεωρητή του ΟΣΕ Λάρισας και τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας που φέρονται να αποχώρησαν νωρίτερα από την εργασία τους, δηλαδή πριν από τη λήξη της βάρδιάς τους. Ωστόσο, ενδεχομένως επειδή είναι ογκωδέστατη η δικογραφία θα χρειαστεί ακόμη και κάποιες ώρες ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να τους καλέσει σε απολογία, σημειώνει η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, αδίκημα που επισείει ποινή κάθειρξης από 10 χρόνια έως και ισόβια, αλλά και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, καθώς και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Την ίδια ώρα στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μπαίνουν τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της τελευταίας 15ετίας. Με έγγραφη εντολή του προς τον διοικητή του ΟΣΕ, ο  Ισίδωρος Ντογιάκος ζητεί να ενημερωθεί άμεσα πόσα ήταν τα δυστυχήματα που συνέβησαν τα τελευταία 15 χρόνια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο κ. Ντογιάκος θα επαναξιολογήσει αν οι ευθύνες που αποδόθηκαν ήταν οι πραγματικές ή αν θα έπρεπε να διωχθούν ποινικά και άλλα άτομα για τους χειρισμούς τους.

Στο μεταξύ αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους τρόπους επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τα οποία θα προσδιορίζεται και ο χρόνος έναρξης των δρομολογίων. To πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας του σιδηρόδρομου ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ).

Έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία, η Hellenic Train ανακοίνωσε χθες τη δρομολόγηση λεωφορείων, από αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου, για τη μετακίνηση επιβατών σε ορισμένες διαδρομές. Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν με νεότερη ανακοίνωση σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την Τετάρτη τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε προ ημερών τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, όσο και στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.