Skip to main content

Τέμπη: Πέφτει η αυλαία των ερευνών – Δράμα δίχως τέλος για τις οικογένειες των θυμάτων

REUTERS/Alexandros Avramidis

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 36 από τις σορούς - Άρχισε η παράδοση των σορών στις οικογένειες - Αγωνιώδεις εκκλήσεις από τους γονείς των αγνοουμένων

Την τρίτη μέρα του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διανύει η χώρα, με τις επιχειρήσεις έρευνας στα συντρίμμια να κορυφώνονται. Στον τόπο της τραγωδίας, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανύψωσης του τρίτου βαγονιού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ώστε να ανοίξει ο χώρος για να μπορέσουν να επιχειρήσουν τα συνεργεία.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο για την τελευταία έρευνα που γίνεται στον χώρο. Νωρίτερα συγκλήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον συντονισμό των ενεργειών από εδώ και πέρα, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

REUTERS/Alexandros Avramidis

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμο Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, οι νεκροί από τη σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη, ανέρχονται σε 57.

Τραγωδία στα Τέμπη: 57 οι νεκροί, 38 για νοσηλεία – Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της επιχείρησης

Από την Αστυνομία επίσης έγινε γνωστό ότι προχωρούν οι ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 36 από τις σορούς, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά δείγματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία παράδοσης των σορών των θυμάτων στις οικογένειες.

«Κάποιος να μου πει για το παιδί μου»

Την ίδια ώρα, τον δικό τους «Γολγοθά» ζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων, που με κάθε τρόπο αναζητούν αγωνιωδώς πληροφορίες για τους ανθρώπους τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open η μητέρα ενός 22χρονου που επέβαινε στη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία απηύθυνε έκκληση στους επιζώντες να επικοινωνήσουν με την οικογένεια αν γνωρίζουν κάτι για το παιδί της.

«Μου είπε ‘μαμά κάθομαι, θα καθυστερήσουμε’»

Όπως είπε, ο 22χρονος επέστρεφε μετά από ταξίδι στην Αθήνα για το τριήμερο. «Ήταν στο βαγόνι 5. Έκλεισε το εισιτήριο ηλεκτρονικά και ταξίδευε μόνος του. Κάνω έκκληση προς όλα τα παιδιά που σώθηκαν από το βαγόνι 5 αν κάποιος τον είδε και τον αναγνωρίζει από τις φωτογραφίες, να μου πει αν την ώρα της σύγκρουσης ήταν στη θέση του ή αν είχε σηκωθεί. Κάποιος να μου πει… Δεν ξέρω αν ήταν στη θέση του» ανέφερε.

Η μητέρα του αγνοούμενου είπε ότι μίλησε μαζί του για τελευταία φορά λίγη ώρα πριν από το τραγικό δυστύχημα: «11 παρά 10 μιλήσαμε τελευταία φορά. Μου είπε ‘μαμά κάθομαι, θα καθυστερήσουμε’. Δεν έχω καμία πληροφορία. Σας παρακαλώ, αν κάποιο από τα παιδιά τον αναγνωρίζει ας επικοινωνήσει».

Είπε ακόμη πως η οικογένεια έχει δώσει δείγμα DNA αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ενημέρωση. «Τελευταία φορά χθες μας πήραν από την αστυνομία, μας είπαν ότι η διαδικασία αναγνώρισης είναι σε εξέλιξη και ότι θα επικοινωνήσουν μαζί μας. Μέχρι στιγμής τίποτε. Δεν είναι στους τραυματίες, είναι στους αγνοούμενους» είπε.

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπερκομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστατικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν, σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του  υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπειτα από την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, στόχος είναι να διερευνηθούν οι λόγοι που φτάσαμε να θρηνούμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών. Ανέφερε ακόμη ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών και να υπάρξει και μία εμπέδωση ασφάλειας στην ψυχολογία των πολιτών.

Αύριο η απολογία του σταθμάρχη

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται να απολογηθεί ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της διατάραξης των συγκοινωνιών στην κακουργηματική της μορφή για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ο άνθρωπος αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στο πλαίσιο που του αναλογεί. Πρέπει να ψάξουμε όχι το δέντρο, αλλά το δάσος» δήλωσε χθες ο συνήγορός του, σημειώνοντας πως «υπάρχει ένα δάσος ευθυνών» και μία «συγκλινουσα αμέλεια από πολλούς παράγοντες».

«Το δικό μας μερίδιο το αναλαμβάνουμε» πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

naftemporiki.gr