Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν – Θα διερευνηθούν όλα

ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Υποδομών - Σήμερα η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλο χρέος και ευθύνη αναλαμβάνοντας αυτή την ειδική εντολή του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργείου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «βιώνουμε μαύρες μέρες για τη χώρα» και πως «όλοι είμαστε συντετριμμένοι» μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Καραμανλή «για το πολιτικό υπόδειγμα και την ευθιξία που επέδειξε να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτκή ευθύνη που συντρέχει σε τέτοες περιπτώσεις ανθρώπινων ζωών, τόσο άδικα».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματική τραγωδία» συνέχισε ζητώντας «συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν κάνοντας μία αυτοκριτική και για όλο το πολιτικό σύστημα». «Κοιτώντας στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς θέλω να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φτάσει μέχρι τέλους. Θα διερευνηθούν όλα» διαβεβαίωσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό τρία πράγματα:

  • Να διερευνηθούν οι λόγοι που φτάσαμε να θρηνούμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών. Όπως είπε, «η διερεύνηση των αιτίων θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Σήμερα κιόλας θα συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστατικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες, τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά – εφόσον υπήρξαν – και όχι για να αποδοθούν ευθύνες το οποίο αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής έρευνας.
  • Η δεύτερη εντολή, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, «είναι να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυχρονισμού που έχουν δρομολογηθεί έτσι ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα τα έργα που έχουν αναληφθεί».
  • Η τρίτη είναι να γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μία εμπέδωση ασφάλειας στην ψυχολογία των πολιτών.

Διαβεβαίωσε τέλος πως η δουλειά του υπ. Υποδομών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Κ. Καραμανλής: Όλα θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο

«Η πατρίδα βιώνει δυστυχώς μία εθνική τραγωδία και τίποτε δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ζωές» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής, παραδίδοντας την σκυτάλη του υπουργείου στον κ. Γεραπετρίτη.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «όλα θα διερευνηθούν με το πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο» ενώ σε ό,τι αφορά τη θητεία του στο υπουργείο σημείωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντα οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν απολογισμό του έργου τους. Θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε τώρα, μία τέτοια ημέρα πένθους».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη στο υπουργείο ενισχύει τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα διερευνηθούν με ακρίβεια.

Ευχήθηκε στη συνέχεια στον κ. Γεραπετρίτη κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα. Παράλληλα ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τον πρωθυπουργό για «την εμπιστοσύνη που του έδειξε» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

naftemporiki.gr