Skip to main content

Στο Μαξίμου τα «απόνερα» της Κομισιόν

Ανάλυση

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η έκθεση της Κομισιόν για την μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας μάλλον αιφνιδίασε δυσάρεστα το Μαξίμου, που θα περίμενε μεν κάποιες συστάσεις, αλλά όχι ενστάσεις και προειδοποιήσεις σε αυτόν τον βαθμό και με τέτοιο ύφος.

Ειδικά η τοποθέτηση της Κομισιόν για τις 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και τις 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία – δύο ρυθμίσεις για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί προσωπικά αρκετές φορές από την ομιλία του στην περασμένη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και μετά – διαμορφώνει σαφώς αρνητικό δεδομένο για την πορεία της κυβερνητικής ατζέντας.

Στο υπουργείο Οικονομικών, οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπήρχε αιφνιδιασμός, καθότι ο κ. Τσακαλώτος γνώριζε τα βασικά σημεία της έκθεσης της Κομισιόν και είχε γνώση του προειδοποιητικού και αυστηρού ύφους της έκθεσης. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο οποίος προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για το κλίμα που προκλήθηκε στη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι «για άλλη μία φορά σταχυολογεί από μία έκθεση 100 σελίδων λίγα σημεία κριτικής, προβλέποντας επικείμενες καταστροφές», ενώ με μία δόση ειρωνείας σημειώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ν.Δ. μαθαίνει από τα λάθη της».  

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας περιμένει σήμερα από τον κ. Μοσκοβισί να είναι «αισιόδοξος και υποστηρικτικός» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και σίγουρα περισσότερο διαλλακτικός από την έκθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει στην επιχειρηματολογία του υπέρ της σταθερότητας και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί και το βασικό προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σε επίπεδο γενικού κλίματος, οι προειδοποιήσεις και οι «κίτρινες» κάρτες των Βρυξελλών δεν βοηθούν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την επιτροπεία, η κυβέρνηση προχωρά αυτόνομα και ασκεί τη δική της οικονομική πολιτική, έχοντας βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Η έκθεση της Κομισιόν προβληματίζει και για έναν άλλον λόγο. Επειδή διαμορφώνεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει παρατήσει το πρόγραμμα από τον περασμένο Αύγουστο, επί της ουσίας ήδη από τον περασμένο Μάιο, και έχει βάλει την οικονομία στον αυτόματο, δουλεύοντας μόνο για τις επικείμενες εκλογές.

Επιπλέον, δημιουργείται και ενισχύεται η εικόνα ότι κινδυνεύουν εξαγγελίες στις οποίες ο Πρωθυπουργός έχει στηρίξει πολλές από τις ελπίδες του για βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης και της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις προεκλογικά, καθώς αφορούν τη στήριξη αδύναμων οικονομικά πολιτών στους οποίους στοχεύει η εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχετικά ασφαλής πρόβλεψη του Μαξίμου ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αντιδρούσαν προεκλογικά ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν τηρούσε τη συμφωνία του Αυγούστου, επειδή  δεν επιθυμούν να «σκάσει» θέμα Ελλάδας που θα έθετε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προ των ευθυνών τους και θα ενίσχυε τις αντιευρωπαϊκές φωνές στις ευρωεκλογές, βγήκε σε μεγάλο βαθμό στο Μαξίμου, όχι όμως 100%.

Οι Βρυξέλλες, εδώ και μήνες, δεν αντέδρασαν στα κύματα προσλήψεων στο δημόσιο, δεν ελέγχουν την επιδοματική πολιτική που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών, δεν παρακολουθούν την εξέλιξη των οφειλών του δημοσίου που αυξάνονται μήνα με το μήνα, ούτε καν του προγράμματος ιδιωτικών επενδύσεων και άλλων μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί. Η έκθεση ωστόσο ήταν μία προειδοποίηση, που τάραξε τα νερά μίας οικονομίας που βρίσκεται σε στασιμότητα και λόγω του προεκλογικού κλίματος που έχει «παγώσει» τα πάντα, δεν πρόκειται να κινηθεί πριν τις επόμενες εκλογές.

Παρέμβαση Τσίπρα για ενιαία γραμμή υπέρ εκλογών τον Οκτώβριο

Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικές πηγές άφησαν χθες να διαρρεύσει ότι στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα στελέχη να μην αναφέρονται δημοσίως στο ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο και όταν μιλούν στα ΜΜΕ να στηρίζουν όλοι την επίσημη κυβερνητική γραμμή για εκλογές τον Οκτώβριο. Όπως σημειώνει έμπειρο κομματικό στέλεχος στην «Ν», η παρέμβαση Τσίπρα δεν δείχνει απαραίτητα ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει οριστικά, εκλογές τον Οκτώβριο. Άλλωστε δεν πρόκειται να το κάνει πριν το τέλος Μαρτίου, όπως υποστηρίζει. Παρενέβη όμως, εκτιμά ο συνομιλητής μας, επειδή όσο η συζήτηση για τριπλές εκλογές είναι στην καθημερινή ατζέντα, ο ίδιος χάνει το στοιχείο του εκλογικού αιφνιδιασμού. 

Το βέβαιο είναι πως το Μαξίμου ενοχλείται από το γεγονός ότι και σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει δύο γραμμές και δεν έχει ενιαία φωνή, όπως συμβαίνει και με τη στροφή στην κεντροαριστερά και την αξιοποίηση στελεχών του πρώην ΠΑΣΟΚ που έχει σηκώσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος που μιλούν για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να επιβάλει τη γραμμή σύγκλισης με τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστική η επιθετική δήλωση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, μέλος του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος,  κατά των 53+ δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ότι οι 53+ καλό θα είναι να αφήσουν την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και να δουν την «πασοκοποίηση» μέσα στη δική τους τάση.