Skip to main content

39 τρισεκατομμύρια γιουάν αντανακλούν την αυξημένη ζωτικότητα του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας

Σι Παϊρόνγκ (Shi Bairong)/Economic Daily

Την τελευταία δεκαετία το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις με τον όγκο εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών να σημειώνει μια αύξηση-ρεκόρ κατά 14,7 τρισεκατομμύρια γιουάν (από 24,4 τρισεκατομμύρια το 2012 σε 39,1 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2021). Η αξία εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών της Κίνας σε γιουάν το 2021 αυξήθηκε κατά 21,4% σε ετήσια βάση, ενώ ο όγκος σε δολάρια έφτασε τα 6,05 τρισεκατομμύρια το 2021, ξεπερνώντας διαδοχικά τα δύο σημεία-ορόσημα των 5 και 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα και φτάνοντας τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2013. Από το 2017 και για πέντε συναπτά έτη η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 140 χώρες και περιοχές, παρέχοντας στην παγκόσμια αγορά ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής, αλλά και ευρύτερες ευκαιρίες για τρίτες χώρες εντός της αναπτυσσόμενης κινεζικής αγοράς.

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας προσφέρει ποσοτικά όσο και ποιοτικά πλεονεκτήματα. Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, όπως αυτοκίνητα και πλοία, αποτέλεσαν σταδιακά νέα αναπτυξιακά ορόσημα. Συγκεκριμένα, ο όγκος εξαγωγών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 150% σε σύγκριση με το 2012. Ο αριθμός των ολοκληρωμένων πιλοτικών ζωνών διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε σε 132, ενώ έχουν υπογραφεί 19 συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με 26 χώρες και περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 35% του όγκου του ελεύθερου εμπορίου με χώρες-εταίρους της Κίνας. Οι εισαγωγές της Κίνας αντιπροσωπεύουν το 13,4% της αύξησης των παγκόσμιων εισαγωγών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της  παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την αναβάθμιση των εισαγωγών και εξαγωγών, θα αναπτύξει δυναμικά το εμπόριο προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας και θα προωθήσει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εσωτερικού και εξωτερικού εμπορίου. Ταυτόχρονα, η χώρα μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων του εξωτερικού εμπορίου, να αμβλύνει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ροή της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανίας, βελτιώνοντας συνεχώς το επιχειρηματικό περιβάλλον και διευκολύνοντας το εμπόριο σε κάθε επίπεδο.

Επιπλέον, η Κίνα θα συμμετάσχει ενεργά στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα κάνει καλή χρήση της Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP), θα προωθήσει ενεργά τη ένταξή της στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP) και τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης στην Ψηφιακή Οικονομία (DEPA), συμμετέχοντας ενεργά στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία χαμηλών ρύπων και άλλες διεθνείς μορφές συνεργασίας.

Η υψηλής ποιότητας ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου έχει κάνει ιστορικά άλματα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της Κίνας στην επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου συστήματος ανοιχτής οικονομίας. Η αποφασιστικότητα της Κίνας να επεκτείνει το άνοιγμα υψηλού επιπέδου και να μοιραστεί τις αναπτυξιακές ευκαιρίες με τον υπόλοιπο κόσμο θα παραμείνει αμετάβλητη. Το ίδιο ακλόνητη θα αποδειχθεί και η προσήλωσή της στην προώθηση μιας πιο ανοιχτής, ισορροπημένης, επωφελούς και δίχως αποκλεισμούς οικονομικής παγκοσμιοποίησης.