Skip to main content

Θ. Πλεύρης: Έτοιμος ο σχεδιασμός για αντιμετώπιση της Covid το φθινόπωρο

Στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία του κορωνοιού στη χώρα αναφέρθηκε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» σημείωσε πως «έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι, ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, τον Σεπτέμβριο και τον χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις».

Όπως συμπλήρωσε, «ακόμα και με το θετικό σενάριο ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις, περιμένουμε μια παραπάνω πίεση. Αυτή τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πώς θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το υπουργείο Υγείας ξεκινά πλέον ένα μοντέλο διαχείρισης, για μια μετάλλαξη πολύ εύκολα διαχειρίσιμη εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Το σύστημα κρασάρει όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ, γιατί οι ΜΕΘ τελειώνουν. Δεν υπάρχουν απεριόριστες ΜΕΘ. Αυτό λοιπόν τώρα το μοντέλο που θα βάλουμε – και ήδη ξεκινήσαμε – είναι ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές και ιδιωτικές» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως επισήμανε, ο σχεδιασμός για το φθινόπωρο έχει ολοκληρωθεί. «Έχουμε αντιικά φάρμακα και κάνουμε μεγάλες παραγγελίες. Δηλαδή, δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο κι έχουμε και μια εμβολιαστική κάλυψη καλή που προφανώς θα επικαιροποιηθεί περιμένοντας και τα νέα εμβόλια».

Για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι σταθερά υπάρχει μείωση από 5% ως 10% τις τελευταίες μέρες, που αυτό σημαίνει ότι πια έχουν σταθεροποιηθεί σε αριθμό.