Skip to main content

Μονιμοποιείται η λειτουργία παραδοσιακών ταβερνών – καφενείων σε Πλάκα και Εξάρχεια

Τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν και στο μέλλον καθώς και να μεταβιβάζονται προς τρίτους εμπορικά καταστήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία κλπ., που προϋπήρχαν της 23ης/11/1982 στις περιοχές της Πλάκας, του Μουσείου και του Λόφου Στρέφη του Δ. Αθηναίων, δίνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου, που επιγράφεται «Πράξεις εισφορά σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», αλλάζουν διατάξεις του προεδρικού διατάγματος του 1993 για τις περιοχές αυτές. Βάσει του εν λόγω διατάγματος απαγορευόταν η μεταβίβαση των επιχειρήσεων αυτών, καθώς στόχος ήταν να περιοριστούν στις συγκεκριμένες περιοχές οι χρήσεις γης υγειονομικού ενδιαφέροντος προς όφελος της κατοικίας.

Επίσης, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα διαγραφής προστίμων για εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση και δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους τέτοιων εκτάσεων – αγρότες να νομιμοποιήσουν την κατοχή των εκτάσεων αυτών έναντι ενός μικρού αντιτίμου.

Με το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου, που όπως είπε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς, θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, επέρχεται οριζόντια μείωση των εισφορών σε χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης.

Επίσης, θεσπίζεται αύξηση των δόσεων καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ