Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 11:38

Γερμανία: Σφοδρές επικρίσεις κατά Μέρκελ - Σόιμπλε στον απόηχο της συμφωνίας

Σφοδρή κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τους χειρισμούς τους στο ελληνικό ζήτημα, επιφύλαξε η γερμανική αντιπολίτευση, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σφοδρή κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τους χειρισμούς τους στο ελληνικό ζήτημα, επιφύλαξε η γερμανική αντιπολίτευση, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ επέκρινε την καγκελάριο ότι δεν έχει ξεκάθαρη τακτική αναφορικά με την ελληνική κρίση. Το FPD, που συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU, συμφωνούσε με την πολιτική που ακολουθούσε το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Όμως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο άλλαξαν θεμελιωδώς οι όροι και οι προϋποθέσεις», επεσήμανε ο Λίντνερ. Η Μέρκελ τώρα επιθυμεί τώρα η γερμανική βουλή να εγκρίνει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αν και η γερμανική κυβέρνηση «πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ευρωζώνη στο σύνολό της από την ελληνική κρίση», πρόσθεσε. «Αυτή η αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης είναι πολιτικά προκλητική, ενώ προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν είναι νομικά σωστή», τόνισε ο Λίντνερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι η πρόταση του Σόιμπλε για μια πρόσκαιρη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν ένα «μεγάλο λάθος», το οποίο «έβλαψε την εμπιστοσύνη». Σύμφωνα με τον Σνάιντερ, η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες βάσει των εντολών που είχε λάβει από το γερμανικό κοινοβούλιο «και δεν υπήρχε εντολή από το SPD για να ζητηθεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ». Μένει να ξεκαθαριστεί, συνέχισε ο Σνάιντερ, αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αγνόησε το δικαίωμα της Μπούντεσταγκ να γνωρίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης. Χειρότερο όμως θα ήταν αν η Γερμανία χρησιμοποίησε την πρόταση του Σόιμπλε ως «μέσο διχασμού» για να «ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν η στάση και του ειδικού σε θέματα οικονομίας των Πρασίνων Γκέρχαρτ Σικ. «Ο Σόιμπλε με το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προκάλεσε τον κίνδυνο διχασμού της Ευρώπης», είπε ο Σικ μιλώντας στην εφημερίδα Mannheimer Morgen. Η συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη». Ο Σόιμπλε χωρίς να συνεννοηθεί με το γερμανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια εντελώς νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης, εξήγησε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως εξαιτίας αυτού «η Γερμανία υπέστη σοβαρή ζημιά».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke Ντίτμαρ Μπάρτς επεσήμανε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή: «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι μια γερμανική διαταγή και τίποτε διαφορετικό από εκβιασμός». Κυρίως ο Σόιμπλε με τη συμπεριφορά του «έσπασε πολλές πορσελάνες». Το έγγραφό του περί grexit «άσκησε πίεση στην Ευρώπη. Ήταν άσχημο αυτό που έκανε και οι άλλες χώρες το εξέλαβαν ως απειλή», τόνισε ο Μπαρτς.

Παρόλα αυτά η πλειονότητα των Γερμανών εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαπραγματευτική στρατηγική του Σόιμπλε, ενώ το 62% έχει την ίδια άποψη για την στρατηγική της Μέρκελ.

Πηγή: ΑΜΠΕ