Πολιτική
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 11:01

Έκτακτο επίδομα στους ανέργους ζητεί το ΚΚΕ

Τη στήριξη των ανέργων μέσω της άμεσης καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ζητεί από τον Πρωθυπουργό το ΚΚΕ.

Τη στήριξη των ανέργων μέσω της άμεσης καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ζητεί από τον Πρωθυπουργό το ΚΚΕ.

Σε επίκαιρη ερώτησή της προν τον κ. Σαμαρά η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες αντί για μέτρα υπέρ των ανέργων, προωθούνται συνεχώς μέσω προγραμμάτων απασχόλησης μέτρα επιδότησης των επιχειρηματιών με κακοπληρωμένη εργασία χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

«Μπροστά στις γιορτές, στο χειμώνα και στις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνεργοι, πρέπει να στηριχτούν άμεσα με έκτακτη οικονομική ενίσχυση», τονίζει και προσθέτει ότι χρειάζεται ακόμη να αναμορφωθεί όλο το σύστημα προστασίας των ανέργων με σκοπό την ουσιαστική ανακούφισή τους.

Η κ. Παπαρήγα αναγνωρίζει ότι τα έκτακτα βοηθήματα δε θα λύσουν το πρόβλημα των ανέργων, ωστόσο επισημαίνει ότι στην κατάσταση που βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι, θα δοθεί μια μικρή ανάσα στην προσπάθεια επιβίωσής τους.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους άνεργους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία φτάνει στο 27,9%, που μεταφράζεται σε 1.403.698 ανθρώπους χωρίς δουλειά. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 861.279 από τους οποίους επιδοτούνται μόνο οι 145.865. Με βάση τους αριθμούς επιδοτείται το 10% των ανέργων.

Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες αντί για μέτρα υπέρ των ανέργων, να προωθούνται συνεχώς μέσω προγραμμάτων απασχόλησης μέτρα επιδότησης των επιχειρηματιών με κακοπληρωμένη εργασία χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Μπροστά στις γιορτές, στο χειμώνα και στις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνεργοι, πρέπει να στηριχτούν άμεσα με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα χρειάζεται να αναμορφωθεί όλο το σύστημα προστασίας των ανέργων με σκοπό την ουσιαστική ανακούφισή τους. Και όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΚΚΕ με προτάσεις νόμου για επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους για όσο διαρκεί η ανεργία. Για αναγνώριση των χρόνων της ανεργίας ως συντάξιμων κλπ.

Γνωρίζουμε πως τα έκτακτα βοηθήματα δε θα λύσουν το πρόβλημα των ανέργων. Όμως, στην κατάσταση που βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι, τα βοηθήματα αυτά δίνουν μια μικρή ανάσα στην προσπάθεια επιβίωσής τους, ανακουφίζουν έστω και προσωρινά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός

- Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την προστασία των ανέργων ιδιαίτερα μπροστά στις γιορτές.

- Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των ανέργων, με την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ.

Η Πρόεδρος της Κ.Ο.  του ΚΚΕ

Αλέκα Παπαρήγα»